Top 10 similar words or synonyms for обесхрабри

охрабрат    0.862631

терајќи    0.841848

унапредат    0.840238

присилувајќи    0.839666

саботира    0.837552

охрабрила    0.834102

убедувајќи    0.832161

максимизира    0.831900

заостри    0.830894

урамнотежат    0.830376

Top 30 analogous words or synonyms for обесхрабри

Article Example
Бронте (семејство) Сепак, Шарлот не си дозволи да се обесхрабри. Додатно на ова, на нејзина помош дојде случајност. Еден ден во есента 1845 додека таа седеше сама во трпезаријата примети дека има мала тетратка којашто лежеше отворена во шкафот на пишувачката клупа на Емили, со ракописот на мојата сестра Емили. Таа го прочита и беше восхитена од убавината на песните за коишто не знаеше дека постојат.
Мишел Уелбек Кон крајот на 2012 година, тој најавува дека се враќа во Франција. Во својот нов париски апартман, во едно интервју зборува за причините зошто се вратил: замореност од странските јазици. Одречува дека има некаков политички чин во неговото заминување од Ирска, но вели дека тоа може да се протолкува така „бидејќи тоа докажува дека нивото на наметнување не е доволно јако за да ги обесхрабри сите“.
Стенли Кјубрик Некои рецензенти го критикуваа филмот поради спорото темпо и должината (нешто повеќе од три часа), што и ги обесхрабри американските гледачи и филмот не беше многу успешен во кината. Магазинот „Тајм“ објави статија за филмот и Кјубрик доби три номинации за Оскар, а целиот филм седум, од кој освои четири, рекордер меѓу филмовите на Кјубрик. И покрај неуспехот во САД, филмот најде публика во Европа, особено во Франција, каде едно списание за филмска критика го вброи на листата на најдобрите 100 филмови на сите времиња на 67 место.
Академска нечесност Конечно, академската нечесност го поткопува академскиот свет. Се меша со основната мисија на образованието, трансферот на знаење, при што им овозможува на студентите да се провлечат без да го совладаат знаењето. Понатаму, академската нечесност создава атмосфера која што не е погодна за процесот на учење, атмосфера која што еднакво влијае и на чесните студенти. Кога чесен студент ќе види како некој измамник се провлекува без откривање, може да се обесхрабри моралот на студентот, гледајќи како наградата за неговиот труд се омаловажува. Мамењето исто така ја поткопува академијата кога учениците крадат идеи. Идеите се "капитал и идентитет" на професионалниот автор, и ако се украдат идеите на едно лице тоа ја намалува потрагата по знаење.
Политичка кампања Американските кампањи станаа многу зависни од медиумско пропагирање и рекламирањето преку електронска пошта. Понекогаш, кампањските медиуми виртуелно се искористуваат на сите нивоа (дури кандидатите за локален мандат се познати по купувањето кабелски телевизии). Помалите и ниско-буџетните кампањи се повеќе насочени кон директната електронска пошта, поекономично рекламирање и директен контакт со гласачите. Оваа зависност од скапо рекламирање е водечки фактор, после зголемувањето на трошоците во трката за мандат во САД. Растечката цена во трката за мандат, е да ги обесхрабри оние кои немаат силни врски или не се во многу добра финансиска состојба.
Лига на шампиони во фудбал Во соработка со Судискиот оддел на УЕФА, УЕФА Комитетот на судии е одговорен за назначувањето на судиите за натпреварите. Судиите се назначуваат врз основа на претходните натпревари, забелешките, изведбата и нивото на физичка подготвеност. За да се обесхрабри присртрасноста, Шампионската лига го зема во предвид и државјанството. Ниеден судија не може да има исто потекло како и никој клуб во неговите или нејзините респективни групи. Судиското назначувања, предложени од Судискиот оддел на УЕФА, се испратени до Судискиот Комитет на УЕФА за да бидат дискутирани и/или променети. Откако ќе се постигне општа согласност, името на на назначениот судија останува тајна се до два дена пред натпреварот со цел да се минимизира влијането од јавноста.
Чарлс II Кратко по крунисувањето бил свикан вториот Англиски парламент. Наречен Кавалје парламент, бил претежно составен од ројалисти и англикани. Парламентот се обидел да ја обесхрабри неусогласеноста на Англиканската црква и донел неколку акти за да ја обезбеди англиканската доминација. Актот за корпорација од 1661 година, барал општинските службеници да се заколнат на верност; според Актот за еднообразност од 1662 година, употребата на Книгата за јавна молитва да биде задолжителна; Актот за верските собирања од 1664 година ги забранувал верските собири со повеќе од пет луѓе, освен под покровителство на Англиканската црква; а Актот за пет милји (Актот за дисиденти) од 1665 година, забранувал свештениците да доаѓаат во круг од пет милји (8 километри) од парохијата од која биле протерани. Актот за верските собирања и Актот за петте милји станале познати како „Кларендонскиот код“, по лорд Кларендон, иако тој не бил директно одговорен за нив и дури зборувал против Актот за петте милји.
Вудсток (фестивал) Приливот на посетители на концертот во руралното градче Бетел создаде огромен сообраќаен метеж. Стравувајќи од неред бидејќи илјадници започнаа да доаѓаат во градот, Бетел се откажа од своите прописи и правила. Конечно, објавите на радио станиците сè до Менхетен и сликите за сообраќајниот метеж на телевизиските вести, ги обесхрабри луѓето во помислата да тргнат кон фестивалот. Арло Гатри даде изјава која беше вклучена ви филмот и рече дека автопатот во државата Њу Јорк е затворен. Директорот на музејот Вудсток споменат подоле рече дека тоа никогаш не се случило. Како капак на проблемите и тешкотиите во справувањето со толпата, скорешните дождови предизвикаа кал по патиштата и полињата. Локацијата не беше опремена со санитарии и прва помош за толкав број на луѓе, со што стотици и илјадници се најдоа во ситуација да се борат со лошото време, недостигот на храна и лошите санитарии.
Флојд Ландис Флојд е второ дете на Пола и Арлене Ландис, пораснал во Фармесвил. Лендис во почетокот точакот го користел само кога одел со другар му на риболов, а наскоро почнал да ужива во возењето и одлучил да учествува во локална трка, на којоа се појавил во долниот дел на тренерки бидејќи неговата религијата не му дозволубала да облече шортс. Лендис победил во таа трка и продолжил да се натпреварува на локалните трки. На неговиот татко не му се допаѓало што син му се бави со бициклизам и се обидувал да го обесхрабри давајки му додатни обавези да работи, така Лендис немал време да тренира преку ден и се извлекувал преку ноќ да тренира. Неговиот татко ја примил дојавата дека син му се извлекувал преку ноќта, а пошто не ја ценил неговата страст за бициклизмот, мислел дека користи дрога или алкохол. Често пати го следел, да се осигура дека нема да падне во некоја неволја. Неговиот татко покасно биднал еден од најголемите Лендисових фанови.
Тарантула Urticating, косите обично започнуваат од стомакот на тарантулата-tarantula, но вреди да се спомене дека некои можеби едноставно чешаат на стомакот, како што е тоа случај со родовите на Avicularia. Овие убави коси се бодликави и дизајнирани да ги иритираат. Тие можат да бидат смртоносни за малите животни како глодарите. Некои луѓе се многу чувствителни на овие влакна, и може да дојде до сериозно чешање и исфрлување на иритираното место. Изложеност на очите и респираторниот систем на urticating влакната треба да се избегнува строго. Видовите кои ги поседуваат urticating влакната може да ги ослободат овие влакна во воздухот во дадена цел, притоа користејќи ги нивните два пара нозе. Тарантулите-Tarantulas, исто така ги користат овие влакна за други намени, како на пример за одбележување на територија или пак за поредување на нивните засолништа (во однос на последново, таквата практика може да ги обесхрабри да го избегнат хранењето на пајаци). Urticating влакната не растат на грбот, но се заменуваат со митарење. Интензитетот, износот, и флотацијата на влакната, зависи од видот на тарантулата-tarantula. Многу сопственици на Goliath Birdeaters (Т. blondi) тврдат дека theraphosids-те, имаат најлоши urticating влакна.