Top 10 similar words or synonyms for терајќи

занемарувајќи    0.877762

терал    0.873545

убедувајќи    0.871916

замолчи    0.871343

терале    0.867299

заробува    0.867119

бркајќи    0.865232

имитирајќи    0.864507

присилувајќи    0.858698

одвлекуваат    0.858273

Top 30 analogous words or synonyms for терајќи

Article Example
Горазд Европски Терајќи го световниот живот, Горазд бил парохиски свештеник во црквите Свети Петка и Свети Ѓорѓи во Скопје.
Нас На 6ти Септември, за време на неговиот сет за “Концерт за Техничкиот Факултет од Вирџинија”, Нас два пати го посочи Бил О’Рајли како будала, при тоа терајќи ја публиката гласно да скандира. После две недели подоцна, Нас на интервју со Шаем Раид од Емтиви Њус го критикувал О’Рајли , нарекувајќи го нецивилизиран и способен да направи екстермни работи за публицитет. Точната изјава на Нас за Емтиви гласи:
Карл Хрон Во 1889 година се случуваат два настани кои го побудуваат вниманието на Карл Хрон, терајќи го да ја напише неговата студија за македонското прашање. Тогаш во Санкт Петербург (Русија) е објавена книгата „Топографско-етнографски преглед на Македонија од Стефан Верковиќ, а во Виена (Австрија) е објавена книгата „Македонија и Стара Србија“ од Спиридон Гопчевиќ. Двете книги се посветени на Македонија, но со сосема спротивставени ставови, застапувајќи го пробугарскиот (Верковиќ) и просрпскиот (Гопчевиќ) став за етничкиот карактер на Македонците.
Уво Ушната школка ги насочува звуците во слушниот канал. Звучните бранови се одбиваат од цврстото тапанче терајќи го да трепери. Трите ковчиња на средното уво ги засилуваат треперењата и ги насочуваат кон ушното тапанче. Додека ушното тапанче трепери, течноста поминува преку влакненцата во полжавот кој тие треперења ги претвора во нервни сигнали. Тие со слушниот нерв патуваат до слепоочниот дел од черепниот (големиот) мозок каде се обработуваат.
Суматрански тигар Суматранскиот тигар е најмалиот од сите денешни подвидови тигри. Мажјаците достигнуваат просечна должина од 204 сантиметри од главата до опашката и тежина од околу 136 килограми. Женките во просек се долги 198 сантиметри и тежат околу 91 килограм. Пругите на овие тигри се доста пооштри отколку кај другите подвидови, а и оставаат впечаток дека имаат поголема грива (поготово мажјаците). Нивната мала големина им овозможува полесно движење низ густите дождовни шуми. Суматранските тигри имаат и кожичка меѓу прстите, поради што се одлични и брзи пливачи. Познато е и дека спретноста во водата ја користат при ловењето – терајќи го нивниот плен во вода, најчесто копитари кои не се вешти пливачи.
Така прават сите (опера) По наговор на Дон Алфонсо, двајца млади војници, Ферандо и Гулиелмо, сакаат да ја проверат чесноста на своите свршеници, сестрите Фиордилиџи и Дорабела. Затоа, тие кажуваат дека ќе одат во војна, а потоа се маскираат и им се додворуваат на девојките. На почетокот, сестрите ги одбиваат додворувачите. Но, тогаш се вмешува младата шанкерка Деспина, која прифаќа да посредува меѓу војниците и сестрите и ги убедува нив да ја прифатат понудата. Во вториот обид да допрат до сестрите, војниците се претвараат дека испиле отров, а тогаш настапува Деспина, во улога на лекар. Таа ги наговорува девојките да помогнат во лечењето на војниците, терајќи ги да направат прељуба.
Анри де Тулуз - Лотрек Од своите 14 години, Анри (кој одтогаш веќе боледувал од грозница, од која неуспешно го лечеле со години, водејќи го по разни лекари) ја повредува својата лева нога, а година после тоа на 15 години,ја крши и својата десна нога. Заради генетската мана неговите коски неправилно зараснуваат и неговите нозе престануваат да растат. Тој созрева и добива тело на возрасен човек, но нозете засекогаш му остануваат мали и закржлавени како на мало момче, додека лицето после завршениот пубертет му се менува и добива дебела долна усна, малку поголем нос, а видот му слабее терајќи го до крајот на животот стално да носи очила. Неговата конечна висина е 1,5 м.
Vampire: The Masquerade – Bloodlines Тројка сакаше да направи 3д игра но не беше сигурна дали да создаде нов мотор или да користи веќе постоечки и дали да користи прва или трета персона. Во тоа време Source Моторот беше во изработка од страна на Valve Corporation. Вработениот во Валв Скот Линч им пристапи на Тројка со понуда да го користат новиот мотор на Валв, и тие се првиот тим кој го користи. Тројка ги одбра сурс за нивните анимации бидејќи сакаше играчот да разговара со карактерите лице во лице. Бидејќи моторот беше во изработка со "Bloodlines" и играта на Валв "Half-Life 2", Тројка работеше со непознати кодови и алати, терајќи ги да напишат самите кодови за да го комплетираат недовршениот мотор. Тројка изработи систем за да создаде карактеристична, променлива илуминација за ноќниот сетинг, партикуларен систем за вампрските дисциплини и систем за движењето на облеката. Изворот го немаше artificial intelligence (AI) кодот, и кодот на Тројка работеше лошо со Сурс моторот.
Футурама Земјата е опишана како мултикултурна до степен каде што има многу луѓе, [робот|роботи] и вонземни суштества прикажани во серијата кои се дружат со главните личности. На некој начин иднината е опишана како повеќе општествена отколку сегашноста. Иднината е прикажана со истите видови на проблеми, предизвици, грешки и предрасуди на денешницата. Во серијата роботите се најголемото “малцинство”. Некои пак се опишани како богати членови на аристократијата, но често се сметани како граѓани од втора класа. Повеќето роботи се самосвесни и имаат дозвола за слобода и сопствена волја. Сепак, за време на криза, може да им се отстрани слободната волја кога нивниот “патроитски систем” е активиран, терајќи ги да им служат на луѓето или да служат во војската за време на војна. Мутантите од канализацијата се мутирани луѓе кои мораат да живеат во каналицациите според закон. Тие имаат статус како урбани легенди и се сметаат за фиктивни од страна на некои луѓе.
Чарли Чаплин Ова е една од причините зошто на Чаплин му требаше подолого време да ги сними своите филмови, отколку на неговите конкуренти. Чаплин беше неверојатно “тежок” режисер, кој им покажуваше на актерите како тој точно сака улогата да биде одиграна, снимајќи ги истите сцени одново и одново се додека не го постигне посакуваниот ефект. Аниматорот Чак Џонс, кој како дете живееше во близина на “Лон Стар” студиото на Чаплин, се сеќава на зборовите на наговиот татко кој велел дека го гледал Чаплин како снима една иста сцена преку сто пати, се додека не е задоволен од неа. Овој спој од импрвозирање со приказната и непоколеблив перфекционизам, придонел за денови потрошени во снимање и илјадници метри потрошена скапа филмска лента, кои се покажаа напорни за Чаплин на кој во момент на афект му се случувало и да ја избрка актерската екипа од студиото, терајќи ги да “дремат” со часови, а понекогаш ќе ја прекинел и целата продукција на филмот.