Top 10 similar words or synonyms for заостри

протера    0.854744

суспендира    0.851376

саботира    0.850242

разбие    0.845847

охрабрила    0.844165

присилувајќи    0.837707

бојкотира    0.837684

убедувајќи    0.837345

одврати    0.836023

следиме    0.835093

Top 30 analogous words or synonyms for заостри

Article Example
Клинт Брукс • Како што вели Алан Тејт „одредени морални проблеми“ се суштински предмет на литературата, но целта на литературата не е да го заостри моралот.
Маркнојкирхен Во 1357 ("Nuenkirchin") и 1360 ("stat") ги добил правата за одржување пазар и се изедначил со статусот со соседните градови Адорф и Елсниц. Плоштадот бил изграден од Фегте фон Плауен со цел да ја заостри борбата со ветинската династија.
Оскар Ромеро Во февруари 1980 година Ромеро му пишува писмо на американскиот претседател Џими Картер, предупредувајќи го дека растечката американска воена помош за Ел Салвадор „несомнено ќе ја заостри неправдата и репресијата што му се нанесува на организираниот народ, чија борба често била за нивните најосновни човекови права.“ Картер, плашејќи се Ел Салвадор да не стане „втора Никарагва“, ги игнорира апелите на Ромеро.
Дидје Дрогба Помеѓу 3 и 30 јануари Дрогба имаше обврски на Африканскиот Куп на Нации и се врати на 2 фебруари против Хул Сити каде постигна израмнувачки погодок во четириесетата минута за 1-1 да ја заостри играта. На 24 Март, Дрогба го постигна неговиот триесети гол во сезоната, нагости во натпреварот против Портсмунтх
Бесправно доселување Во октомври 2008 година, Мексико ги заостри правилата за имиграција и се согласи да ги депортира Кубанците , притоа користејќи го Мексико како влез во САД. Исто така ја критикуваше и политиката на САД , која најчесто им дозволува на Кубанците да останат во САД откако ќе влезат на нивната територијата . Кубанскиот министер за надворешни работи изјави дека кубанско-мексиканскиот договор ќе доведе до „репатрирање на најголем дел од мнозинството Кубанци.”
Мрежна безбедност Honeypots, во суштина макро-мрежа достапни ресурси, би можеле да бидат распоредени во мрежа, како надзор и рано предупредување алатки како honeypot нормално нема да се пристапи. Техники кои се користат од страна на напаѓачите, кои се обидуваат да се компромитира овие макро ресурси се изучува во текот и по нападот и да се внимава на експлоатација на нови техники. Ваквата анализа може да се користи понатаму да ги заостри безбедносните мерки на мрежа зашититена од honeypot .
Политика на технолошки развој Моделот на Харт (1983 година) покажува како конкуренцијата меѓу фирми може да ја заостри управната стимулација кога постојат трошоци во агенцијата. Моделот претпоставува дека фирмата се соочува со општи шоки од трошоците и дека постојат два вида фирми во индутријата: Управна (У) фирма која се соочува со проблемите поврзани со трошоците во агенцијата и Претприемнички (П) фирми каде претпоставениот управува со фирмата4. Харт претпоставува дека услугите на управителот на У-фирмата е функција на управна компензација и не е премногу отворен за монетарна стимулација. Продолжува дека најповолниот договор за стимулација што сопственикот може да го понуди на управителот е единечна профит цел, бидејќи, преку преземање, платите поголеми од резервните плати не влијаат на управната мотивација. Овој договор обезбедува дека управителите ефикасно работат кога продуктивноста е ниска за да ги исполнат утврдените профит цели. Меѓутоа, продуктивноста се намалува, во високо продуктивни земји, бидејќи управителот треба оптимално да се награди.
Фудбалско хулиганство Проблеми се појавуваат за време на натпреварите меѓу истанбулските ривали Галатасарај и Фенербахче иако Турската Фудбалска Федерација ги заостри безбедносните мерки во обид да го запре хулиганството.Во 2005 година за време на финалето Галатасарај-Фенербахче од Турскиот Куп,8000 полицајци,стјуарди и официјални лица беа задолжени за безбедноста.Наредната година,Турската Фудбалска Федерација претстави нови мерки во борбата против заканата од хулиганство и направи нови прописи што му овозможија на Дисциплинскиот Одбор на Професионалниот Фудбал парично да ги казнува клубовите до 250000 турски лири за однесувањето на нивните навивачи,а повторните инциденти да се казнуваат и до 500000 турски лири.Наспроти извештаите на ТФФ,Турската Полиција верува дека хулиганството не претставува голема закана и дека тоа се “изолирани инциденти”.
Фридрајхова атаксија На прв поглед, логично, лекарите се фокусираше на невролошки проблем со ФА, поради тоа што беше најистакнатите физички наоди. Сепак, срцето е значително под влијание на, и често е причина за смртност кај пациенти ФА. Истражувачите сега почнуваат да го следат механизми кои водат до срцеви проблеми и се обидува да одговори зошто и како срцето се погодени од оваа болест и како таа може да помогне. Мускулните влакна FA-срцата често стануваат густа и срцето не може да функционира нормално. Ова предизвикува опасни аритмии. Бараат начин да се намали дебелината на срцевиот мускул, како и методи кои ќе го подобрат основната функција. Иако срцето продолжува да ги заостри добро, и не можат ефикасно да пумпа крв, зголемување на дебелината на ѕидот на срцето значи дека комората не може лесно да се полни со крв. Во овој случај, срцето е тешко да се прилагоди на количеството на испумпаната крв со оние недостатоци кои кога ќе влезат во срцето поради задебелување. Тоа исто така значи дека срцето нема да толерира големи промени во волуменот на крв како што е случај со сколиоза хирургија и со тоа ќе ја доживее екстра стрес. Високото образование и лекарот и семејството за природата на овие срцева дисфункција во ФА е потребно, како и многу [[клиничко испитување | клинички испитувања]] за влијанието на срцето ФА.