Top 10 similar words or synonyms for убедувајќи

убедувал    0.924017

присилувајќи    0.899762

советувале    0.896170

задушуваат    0.896107

утешува    0.889456

убедиле    0.885281

советувајќи    0.885197

бркајќи    0.885140

замолила    0.883708

охрабрувал    0.883498

Top 30 analogous words or synonyms for убедувајќи

Article Example
Марија Медичи Марија, пак, се сожалила и ја поддржала неговата поранешна жена Маргарита Валоа, убедувајќи го Анри да ја врати во царството.
Фердинанд I Во предвечериието на Првата светска војна, Фердинанд преговарл и со едните и со другите убедувајќи ги во својата добра волја и добронамерност .
Јованка Орлеанка Јованка Орлеанка (фран.: "Jeanne d'Arc" ) ( - ) е народна хероина на Франција и Светец на Католичката Црква. Уште на 17 години, таа ја командувала француската кралска армија, убедувајќи го кралот Шарл VII да ги истера Англичаните од Франција и подоцна, овозможувајќи го неговото крунисување.
Сицилијанецот (филм) Џулијано краде од богатите, конзервативни земјопоседници и дава на сиромашните селани-слуги, кои го слават како нивен спасител. Како што расте неговата популарност, расте и неговото его, и тој почнува да мисли дека е над моќта на неговиот поддржувач Донот на мафијата - Масни Кроче. Донот почнува да прави план за негово убиство, убедувајќи го неговиот братучет и најблизок соработник Гаспаре да го убие.
Византија Зенон преговарал со напаѓачките Остроготи, кои се населиле во Мезија, убедувајќи го готскиот крал Теодорих Велики да замине за Италија како "magister militum per Italiam" („врховниот командант за Италија“) со цел да го депозиционира Одоакар. Со барањето од Теодорих да ја освои Италија, Зенон го ослободил Источното Царство од непослушниот подредник (Одоакар) и преместил друг (Теодорих) подалеку од срцето на империјата. По поразот на Одоакар во 493, Теодорих сам владеел со Италија, иако никогаш не бил сметан за „крал“ ("rex") од источните владетели.
Ева Перон По неговото ослободување од затвор, Хуан Перон одлучил да води кампања за претседател на државата. Ева напорно ја водела кампањата за нејзиниот сопруг за време на нејзината неделна радио- програма со тешка популистичка реторика убедувајќи ги сиромашните да се приклучат кон движењата на Перон. И покрај тоа што станала богата од успехот во радиото и манекенството, таа го истакнувала нејзиното понизно воспитување како начин на искажување солидарност со осиромашените класи.
Историја на Византија Зенон преговарал со напаѓачките Остроготи, кои се населиле во Мезија, убедувајќи го готскиот крал Теодорих Велики да замине за Италија како "magister militum per Italiam" („врховниот командант за Италија“) со цел да го депозиционира Одоакар. Со барањето од Теодорих да ја освои Италија, Зенон го ослободил Источното царство од непослушниот подредник (Одоакар) и преместил друг (Теодорих) подалеку од срцето на империјата. По поразот на Одоакар во 493, Теодорих сам владеел со Италија, иако никогаш не бил сметан за „крал“ ("rex") од источните владетели.
Филофобија Самовљубеност е негирање кон самиот себе, бидејќи и евентуалните чувства кои постојат кон другата личност, тие го пренасочуваат кон себе, така штитејќи се себе си и убедувајќи се дека не се вљубени. Постојано се на опрез, секој чекор однапред го планираат за да ги спречат „неконтролираните мисли“ за друга личност. Гледајќи на другите вљубени личности, не гледаат на тоа колку е тоа убаво, туку се гледаат себа и го гледаат крајот. Филофобијата единствено може да престане со ослободување од самиот страв.
Алберт Ајнштајн Во 1894, кога Ајнштајн имал петнаесет години, бизнисот на неговиот татко пропаднал и семејството се преселило во Италија, најпрвин во Милано, а по неколку месеци во Павија. За ова време, Ајнштајн го напишал својот прв научен труд, „Истражувањето на состојбата на етер во магнетни полиња“ Ајнштајн подоцна го напуштил Минхен за да го заврши средното училиште, но во пролетта 1895 година се повлекол за да се придружи на семејството во Павија, убедувајќи го училиштето да го ослободи користејќи медицинска белешка.
Мило Ѓукановиќ Веќе далеку од Милошевич и од неговиот режим, Џуканович ја оддалечи оваа политика, иако убедувајќи ги сите дека тој ја гледа иднината на Црна Гора во иста земја со Србија. ТОј многу се трудеше да даде впечаток дека какви било проблеми да има Црна Гора со учеството во Федерална Република Југославија тоа е само поради авторитетниот режим на Милошевич а не и заради српската демократска сила или народот на Србија. На 27 фебруари 1999год. тој изјави , Црна Гора не е Словениа, таа е составен дел на Југославија и така и сака да остане, .