Top 10 similar words or synonyms for texts

bibliography    0.978178

concepts    0.976348

numerous    0.975047

published    0.974098

sequences    0.972643

personality    0.968797

material    0.968591

annotated    0.968278

tradition    0.967641

detailed    0.967416

Top 30 analogous words or synonyms for texts

Article Example
Орфеј Некои извори му даваат заслуга на Орфеј за дополнителни дарови за [[Човештвото|човештвото]]: [[Медицина|медицината]], која обично е под заслуга на [[Асклепиј]]; [[Пишување|пишувањето]], кое обично е заслуга на [[Кадмо]]; и [[Земјоделство|земјоделството]], каде Орфеј ја презема елевзинската улога на [[Триптолем]] како дарител на знаењето на [[Деметра]] на човештвото. Орфеј бил [[претскажувач]] и [[јасновидец]]; практикувал магични вештини и [[астрологија]], ги формирал култовите на [[Аполон]] и [[Дионис]] и ги одредил мистериозните обреди кои се зачувани во орфејските текстови. Покрај тоа, Пиндар и [[Аполониј од Родос]] and prescribed the mystery rites preserved in Orphic texts. In addition, Pindar and [[Apollonius of Rhodes]] го вбројуваат Орфеј како [[харфист]] и сопатник на [[Јазон]] и [[Аргонаути|Аргонаутите]]. Орфеј имал брат по име [[Лин]], кој отишол во [[Теба]] и станал Тебанец.