Top 10 similar words or synonyms for tradition

texts    0.967641

politics    0.967554

published    0.966038

concepts    0.964975

derrida    0.960430

morphology    0.960195

bibliography    0.959699

papers    0.958858

annotated    0.958030

cultural    0.957211

Top 30 analogous words or synonyms for tradition

Article Example
Вилијам Хогарт Shesgreen, Sean. Hogarth and the Times of the Day Tradition. Ithca: Cornell UP.
Т. С. Елиот Во неговиот критички есеј „Традицијата и индивидуалниот талент“ ("Tradition and the Individual Talent"), Елиот расправа за тоа дека уметноста мора да биде разбрана не во вакуум, туку во контекст на претходните уметнички дела: „Во чудна смисла (уметникот или поетот)...мора неизбежно да биде проценет преку стандадите од минатото“. Овој есеј претставуваше едно од најважните дела на школата на Новата критика. Конкретно, есејот ја воведе идејата дека вредноста на едно уметничко дело мора да се гледа во контекст на сите претходни дела, „симултан ред“ на делата. Исто така важна за новата критика била идејата на „објективен корелатив“, изразена во есејот на Елиот „Хамлет и неговите проблеми“ ("Hamlet and His Problems"), која ја постулира врската помеѓу зборовите на текстот и настаните, состојбите на умот и искуствата. Оваа мисла признава дека песната значи она што го вели, но сугерира дека може да постои не-субјективна проценка базирана врз различни, но можеби резултатски логични, интерпретации на едно дело од страна на различни читатели.
Гаетано Доницети Доницетиевиот музички стил се стремел кон обогатување на традицијата на убаво пеење (bel canto tradition) која Винченцо Белини и Гиоачино Росини ги направи популарни. Овие тројца композитори се општо прифатени како први, основачи на bel canto компонирањето, во почетокот на 19-тиот век. За време не неговиот живот, а исто така и значаен период после неговата смрт, Доницетиевата работа, неговите опери имале значајно место и популарност, но со почетокот на 20-тиот век тие биле речиси целосно засенети од големите ремек дела на Вагнер, Пучини и Верди, можеби благодарение на техничките баранња на bel canto пеењето. Но како и дае, од 1950 година расте интересот за bel canto репертоар, што води кон зголемување на прикажувањата на Доницетиевите опери, некои од нив, како што се: Lucia di Lammermoor, La fille du regiment, Don Pasquale, L’elisir d’amore имале повеќе или помалку константно место во стандардниот репертоар.