Top 10 similar words or synonyms for discovered

uranium    0.966744

those    0.963629

electromagnetic    0.961110

moving    0.959566

until    0.959419

radiation    0.957718

questions    0.956670

neutron    0.954573

which    0.954088

however    0.953124

Top 30 analogous words or synonyms for discovered

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Хидраулика A French physician, Poiseuille researched the flow of blood through the body and discovered an important law governing the rate of flow with the diameter of the tube in which flow occurred.
Ураниум The discovery of the element is credited to the German chemist Martin Heinrich Klaproth. While he was working in his experimental laboratory in Berlin in 1789, Klaproth was able to precipitate a yellow compound (likely sodium diuranate) by dissolving pitchblende in nitric acid and neutralizing the solution with sodium hydroxide. Klaproth assumed the yellow substance was the oxide of a yet-undiscovered element and heated it with charcoal to obtain a black powder, which he thought was the newly discovered metal itself (in fact, that powder was an oxide of uranium). He named the newly discovered element after the planet Uranus, (named after the primordial Greek god of the sky), which had been discovered eight years earlier by William Herschel.
Ураниум Henri Becquerel discovered radioactivity by using uranium in 1896. Becquerel made the discovery in Paris by leaving a sample of a uranium salt, KUO(SO) (potassium uranyl sulfate), on top of an unexposed photographic plate in a drawer and noting that the plate had become "fogged". He determined that a form of invisible light or rays emitted by uranium had exposed the plate.
Електронско неутрино Паули на почетокот го нарекол својот предлог лесна честичка на неутронот. When James Chadwick discovered a much more massive nuclear particle in 1932 and also named it a neutron, this left the two particles with the same name. Enrico Fermi, who developed the theory of beta decay, coined the term "neutrino" in 1934 to resolve the confusion. It was a pun on "neutrone", the Italian equivalent of "neutron": the "-one" ending can be an augmentative in Italian, so "neutrone" could be read as the "large neutral thing"; "-ino" replaces the augmentative suffix with a diminutive one.
Ураниум Two major types of atomic bombs were developed by the United States during World War II: a uranium-based device (codenamed "Little Boy") whose fissile material was highly enriched uranium, and a plutonium-based device (see Trinity test and "Fat Man") whose plutonium was derived from uranium-238. The uranium-based Little Boy device became the first nuclear weapon used in war when it was detonated over the Japanese city of Hiroshima on 6 August 1945. Exploding with a yield equivalent to 12,500 tonnes of TNT, the blast and thermal wave of the bomb destroyed nearly 50,000 buildings and killed approximately 75,000 people (see Atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki). Initially it was believed that uranium was relatively rare, and that nuclear proliferation could be avoided by simply buying up all known uranium stocks, but within a decade large deposits of it were discovered in many places around the world.
Оливер Хевисајд Хевисајд ја напреднал идејата дека највисокиот слој на Земјината атмосфера содржи јонизиран слој познат како јоносфера; Во оваа смисла, тој го предвидел постоењето на Кенли-Хевисајдов слој. Во 1945 Едвард Виктор Аплетон ја примил Нобеловата Награда во Физика за докажување дека овој слој навистина постои. Хевисајд ја развил теоријата за трансмисионата линија (позната како "телеграфски равенки"), кои го имале ефектот на зголемување на трансмисијата преку трансантлантски кабли со 10 фактор. Оригинално биле поребни 10 минути за трансмитување на секој сигнал и моментално се подобрува на еден сигнал во минута. Поврзано со ова е откритието дека телефонските трансмисии би можеле да се подобрат со поставување електична индуктивност серии заедно се кабелот. Heaviside also independently discovered the Poynting vector.
Рабиндранат Тагоре Тагоре е најмладиот од тринаесетте деца на неговите родители Дебендранат Тагоре(1817-1905) и Сарада Деви(1830-1875). Роден во Калкута. Пораснал во патријархално семејство посветено на верата Ади Дарм. Поради прераната смрт на неговата мајка и честите патувања на неговиот татко,Тагоре го израснале слугите. Тој не ја сакал наставата во училиште, наместо тоа повеќе сакал да талка низ дворецот и да ужива во идилите во околината, како што биле: Болпур, Паниати и многу други. Кога наполнил 11 години ја напуштил Калкута на 14 Февруари 1873 година и отишол на патување низ Индија заедно со неговиот татко. Заедно го посетиле наследството на татко му во Шантинкетан и сместиле во Амристар. Таму, младиот Тагоре читал биографии , учел историја, астрономија, модерна наука и ја проучувал поезијата на Калидаса He completed major works in 1877, one a long poem of the Maithili style pioneered by Vidyapati. Published pseudonymously, experts accepted them as the lost works of , a newly discovered 17th-century poet. He wrote "Bhikharini" (1877; "The Beggar Woman"—the Bengali language's first short story) . Во 1877 година напишал некои поголеми дела меѓу кои била една долга поема во маитилски стил. Поемата била објавена под псевдоним па стручњаците сметале дека тоа е уште едно од изгубените дела на еден од нивните познати поети. Во 1877 година ја напишал кратката приказна ’Жената на питачот’, во 1882 година "Сандиа Сангит", заклучно со познатата поема ‘Силината на водопадите’.
Мида Во 1957 година, Родни Јанг и тим од Универзитетот Пенсилванија отвориле гробница во срцето на Големата могила (на грчки: "Μεγάλη Τούμπα") -53 метри во висина, околу 300 метри во дијаметар – на местото на античкиот Гордион (денешен Јасихујук, Турција), каде има повеќе од 100 тумули со различна големина и од различни периоди. Тие откриле кралски гроб, чија дрвена конструкција речиси потекнува од 740 г. п. н. е., заедно со остатоците од погребната гозба и „најдобрата збирка садови за пиење од Железното Доба некогаш откриена.“ They discovered a royal burial, its timbers recently dated as cut to about 740 BC complete with remains of the funeral feast and "the best collection of Iron Age drinking vessels ever uncovered". Внатрешната одаја била голема: 5.15 метри на 6.2 метри во ширина и 3.25 метри висока. На остатоците од дрвениот ковчег во северно-западниот агол на гробот лежел скелет на маж, висок 1.59 метри, кој имал околу 60 години. Во гробот биле пронајдени раскошна мозаична маса, два мозаични држачи за служење и осум други маси, како и бронзени и керамички садови и бронзени фибули (антички брош). Иако без записи за идентификација кои биле поврзани со ова место, тоа било наречено Тумул ММ (ММ- Могилата на Мида) од ископувачите. Бидејќи овој погребен споменик бил подигнат пред традиционалниот датум даден за смртта на кралот Мида во раниот VII век п. н. е., сега генерално се смета дека го опфаќа гробот на неговиот татко. Идентификувањето на тумулот како „гроб“ е оспорено; друго толкување е дека било религиозно место посветено на Кибела.