Top 10 similar words or synonyms for максим

евгениј    0.849448

павел    0.820723

андреј    0.815813

алексеј    0.815537

иванович    0.809576

јоан    0.799396

станислав    0.798949

сергеј    0.797582

петрович    0.789579

нестор    0.788472

Top 30 analogous words or synonyms for максим

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Максим Горки Алексеј Максимович Пешков (), алијас Максим Горки ("Максим Горький") (Нижни Новгород, 28 март 1868 – Горки, Москва, 18 јуни 1936) — руски и советски писател, еден од основачите на советската книжевност.
Максим Горки По осиромашувањето на дедото Васја, особено по смртта на мајката, малиот Алексеј бил принуден со сопствен труд да си го заработува лебот. Детството му станало мачно. Тешкиот живот станал негов придружник и во подоцнежните години, кога Горки, како физички работник пропатувал илјадници милји пловејќи по Дон, пешачејќи по Украина, Бесарабија, по Црноморското крајбрежје, за да стигне до Грузија и назад. Завршувајќи дел од своето образование со одличен успех, но под многу тешки материјални услови, Горки се обидел да се запише на студии на Казањскиот универзитет. Меѓутоа „тешките врати на универзитетот засекогаш за него останале затворени“. Така младиот човек ги запознал своите животни универзитети: во детството чевларски чирак, фурнаџиски помошник, подоцна бродски мијач на садови, носач на сол, истоварувач по железниците, за да стане лекарски помошник без диплома, писар и што ли уште не!
Максим Горки Во меѓувреме другарувал со книгите. Го восхитувале делата на Пушкин, Лермонтов, Чернишевски, Гогољ, Плеханов, Тургењев, Толстој, Достоевски. Го читал Балзак, Флобер. Од теоретичарите го заинтересирал Адам Смит, а посебно го одушевило делото на Маркс. Младиот Горки му пристапил на руското револуционерно работничко движење. Во него се вклучил, пишувајќи агитациони материјали, но во исто време, користејќи го својот писателски талент, палел во срцата на обесправниот револуционерен пламен. Симболичните текстови "Песна за соколот, Срцето на Данко, Мајка" и многу други, речито зборуваат за ангажираноста на Максим Горки на страната на пролетаријатот. Затоа властите во царска Русија го следеле. Дури и откако станал светски познат писател наидувал на големи пречки. Меѓу другото, бил поништен и неговиот избор за академик.
Максим Белков Максим Игоревич Белков (; р. ) — руски професионален друмски велосипедист, кој вози за UCI World Tour екипата .
Максим Војвода Тука некаде завршува дневникот на Димитар Арсов што брои 44 страници. На крај се наведени имињата на востаниците кои загинале на ридот:
Максим Војвода Овој Мијак, ученик на Дичо Зограф и водач на комитска востаничка чета, останал опеан во неколку народни песни од илинденскиот период како македонски херој, а загинал во битка на ридот "Чавките" на планината Голак над Кочани.
Максим Војвода Ова се стиховите од народната песна каде се опејува смртта на Максим Војвода во 1903 година, на само два месеца пред почетокот на Илинденското востание. Но, пред да заврши неговиот живот Максим зад себе оставил доста значајни информации за подготовките на револуцијата, но за жал доста е помал бројот на податоци за неговото зографско дело. За неговата смрт се дознава од деталниот дневник што го водел еден од востаниците.
Михаил Максим За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот трон, тој бил остијариј во канцеларијата на Цариградската Патријаршија. На охридскиот трон се качил по заминувањето на Лав II, најверојатно во 1120 година, и на таа позиција се задржал до 1143 година. Не е познато кога починал.
Максим Гоналон Максим Гоналон (; роден на 10 март 1989 г.) е француски фудбалер од средниот ред кој игра во италијанскиот клуб Рома.
Максим Гоналон Гоналон го одиграл својот прв сениорски натпревар за Франција против САД на 11 ноември 2011 година.