Top 10 similar words or synonyms for алексеј

евгениј    0.859706

дмитриј    0.859540

владислав    0.837956

николај    0.836419

сергеј    0.826978

павел    0.820079

максим    0.815537

александрович    0.811932

иванович    0.799903

аркадиј    0.796110

Top 30 analogous words or synonyms for алексеј

Article Example
Алексеј Луценко Во 2012 година го освоил Светското друмско првенство под 23 години. На Тур де Свис 2015, Луценко имал одлучувачки напад на претпоследното искачување што го довело до победа на осмата етапа.
Алексеј Луценко СО = се откажал; — = не учествувал
Алексеј Абрикосов Алкесеј Абрикосов (; ) — советски и руски теориски физичар чиј придонеси се главно во полето на физиката на кондензираната материја. Тој бил награден со Нобелова награда за физика во 2003 година.
Алексеј Абрикосов Во два негови труда од 1952 и 1957 година, Абрикосов објаснува како Магнетниот флукс може да помине низ суперпроводници. Оваа класа на суперпроводници е позната како тип-II суперпроводници. Продружните магнетни силови линии на флуксот се наречени Абрикосов вортекс.
Алексеј Троицки Алексеј Алексеевич Троицки (; 14 март 1866, Санкт Петербург — 14 август 1942, Ленинград) — руски шаховски композитор, теоретичар и автор, кој се смета за основоположник на современата уметност на компонирањето на шаховски композиции.
Алексеј Кудрин Во август 1996 година бил назначен за заменик-директор на Администрацијата на претседателот на Руската федерација (РФ) и за шеф на Главната контролна управува на претседателот на РФ.
Алексеј Дума Алексеј Христов Дума (Битола, 16 септември 1948) е специјалист по судска медицина, редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје. Дипломирал медицина во Скопје во 1973, докторирал на тема за хуманата серумска холинестераза од форензичен аспект во 1986 година.
Алексеј Троицки Во перидоот од 1896 до 1917 година, работел како шумар во Смоленската и Ковенската губернија, а подоцна и во неколку шумски заедници во Пензенската губернија.
Алексеј Троицки За заслугите во областа на шаховските студии, во 1928 година, Троицки станал првиот одликуван со звањето „заслужен уметник“ на СССР. Во 1934 година, бил одликуван и со звањето „мајстор на спортовите“ на СССР за шаховска композиција. Истата година, се вратил во родниот град, каде што живеел до крајот на животот. Починал од ненахранетост, на 14 август 1942 година, за време на опсадата на градот.
Алексеј Троицки Уште во своите рани години, Троицки ја проучувал завршницата со крал и два коња против крал и пешак. Првите резултати од анализите биле објавени во 1906 година, во германскиот месечник „Deutsche Schachzeitung“, а подоцна и во неговата книга, „Зборник на шаховски студии“ од 1934 година. Во нив, Троицки објаснил дека на шаховската табла може да се повлече линија, која доколку не е пречекорена од противничкиот пешак овозможува да се матира противничкиот крал. Во негова чест, линијата е наречќена „Троицкиева линија“. Подоцна било утврдено дека со примена на Троицкиевата линија се потребни 115 потези за да се објави мат, што ги надминува дозволените 50 потези, па завршницата била предмет и на дополнителни анализи, по што била утврдена нова линија, која е наречена „Втора Троицкиева линија“.