Top 10 similar words or synonyms for urbanë

grèves    0.752416

tongas    0.748505

welsbruck    0.748427

tapeteve    0.747712

rizhvillimi    0.744878

barillas    0.742428

veins    0.734720

finns    0.734235

pedestrians    0.734061

brahmotsavam    0.732403

Top 30 analogous words or synonyms for urbanë

Article Example
Kombibusi Kombibusët janë makina transportuese me 10-12 ulëse dhe pas shkatërrimit të sistemit urbanë në Kosovë në vitet 1990 në qytete e Kosovës zëvendësonin mungesën e transportit urban.
Historia e Durrësit Në kohën e Perandorit të Anastasit I (491-519) dhe Justianani I (527-565), qyteti pësoi transformime të ndjeshme në strukturën urbanë duke marrë tiparet e një qyteti tipik bizantino-kristian.
Patna Gratë e Biharit tradicionalisht veshin sari, por shalvar kamiz-i dhe veshjet e tjera perëndimore po marrin gjithmonë e më shumë pranim mes vajzave të reja. Veshja perëndimore ka arritur pranueshmëri të gjerë mes meshkujve urbanë, megjithëse dhoti dhe kurta tradicionalë shihen gjatë kremtimeve.
Republika Çeke Në majën më të lartë Sněžka (1602 m), temperatura mesatare është -0.4 °C, ndërsa në ultësirat e Rajonit Moravian Jugor, temperatura mesatare është 10 °C. Kryeqyteti i vendit, Praga, ka një temperaturë mesatare të ngjashme, edhe pse kjo është e ndikuar nga faktorë urbanë.
Ujjaini Ujjain varet nga një rrjet i gjerë auto rikshoush, autobusash urbanë, taksi private dhe Tata Magic, që operojnë në qytet. Korporata bashkiake e Ujjainit së fundmi ka futur autobusa qyteti me një projekt të partneritetit publik privat pasi qyteti u identifikua si aglomerat urban me më pak se 1 milion banorë nën Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission.
Bomba Molotov Bomba Molotov është një bombë artizanale që shkakton një dëm të menjëhershëm dhe krijon panik, e përdorur zakonisht nga guerrilasit urbanë dhe nga protestuesit e dhunshëm në sheshe. E shpikur gjatë luftës civile në Spanjë më 1936-1939 nga 'Nacionalistët Spanjollë' të gjeneralit Francisco Franco kundër 'Republikanëve Spanjollë' të përkrahur nga komunistët sovietik, sepse shte mjeti ideal për të shkatrruar e dëmtuar tanket sovietike.
Xhibuti Xhibuti është një shtet shumëetnik. Dy grupet më të mëdha etnike janë somalezët (60%) dhe afarët (35%). Klani somalez përbëhet kryesisht nga Issas dhe Gadabuursi. Të dyja këto janë nënklane të një klani më të madh të quajtur Dir, Issas janë pjesë e Madoobe Dir, ndërsa Gadabuursi janë pjesë e Madaluug Dir. Pesë përqind e popullsisë së mbetur së Xhibutit përbëhet kryesisht nga arabë, etiopianë dhe evropianë (francezë dhe italianë). Shumica e banorëve lokalë janë banorë urbanë, pjesa tjetër janë blegtorë.
Planifikimi urban i Kinës së lashtë Planifikimi Urban mori udhë gjatër urbanizimit të luginës së lumit të Verdhë (Huang He) në Epokën e Neolitit. Procesi në Kinë, si kudo në botë, është i lidhur me procesin e përqëndrimit të pushtetit në një dorë. Megjithëse mjaft kultura formuan shtete rivale, paraardhësja e drejtëpërdrejtë e shtetit kinez ishte Kultura Longshan. Kështu, planifikimi më i hershëm urbanë kinez ishte një sintezë e kozmologjisë, gjeomancisë, astrologjisë dhe [[numerologjia|numerologjisë e kulturës tradicionale Longshan. Kjo sintezë prodhoi një diagram të kozmosit, që e vendoste njeriun, shtetin dhe qiellin në harmoni. Qyteti ishte i planifikuar në kontekstin e këtij diagrami kozmik për të ruajtur harmoninë dhe balancën, parime të rëndësishme në traditën kineze.
New York City New York City, shkurt New York (shkurtesa: NYC ose NY), zyrtarisht City of New York (Qyteti i Nju Jorkut) për ta dalluar atë nga shteti i Nju Jorkut, në të cilin bën pjesë, është qyteti më i populluar në Shtetet e Bashkuara dhe qendra e zonës metropolitane të Nju Jorkut, porta krysore për emigracionin e ligjshëm në Shtetet e Bashkuara dhe një nga aglomeratët urbanë më të populluar në botë. Nju Jorku ushtron një ndikim të rëndësishëm në tregëti, financë, media, art, modë, kërkime shkencore, teknologji, arsim dhe argëtim. Në Nju Jork e ka selinë Organizata e Kombeve të Bashkuara, duke e bërë Nju Jorkun një qendër të rëndësishme për diplomacinë ndërkombëtare dhe kryeqytetin kulturor dhe financiar të botës.
Rakip Zeneli Rakip Zeneli u lind më 14 janar 1935 në Peqin. Më 1938 vjen familjarisht në Tiranë, ku kryen më vonë edhe arsimin 7-vjeçar. Menjëherë pas shkollës punon mekanik në parkun e autobusëve, ku qëndron deri në vitin 1954. Atë vit shkon ushtar dhe kryen kursin për shofer dhe më vonë deri në përfundim të ushtrisë shërben si shofer edhe instruktor. Në 1957 lirohet nga ushtria dhe fillon punë shofer me autobusët urbanë. Më 1959 fillon punë pranë Kinostudios, si shofer me grupet e ndryshme të xhirimit të filmit dokumentar dhe kronikal. Në vitin 1962 fillon Liceun Artistik për art dramatik, më vonë mbaron edhe ILA dega e Kulturës me korrespondencë. Në vitin 1967 fillon detyrën e re si asistent operator. Në 1969 kalon operator i klasit të III. Puna që ka bërë në Kinostudio si operator filmi që nga viti 1969 është e shumtë, e larmishme, mbasi në zhanrin e filmit kronikal e dokumentar temat e xhiruara kanë qenë të ndryshme. Për të gjitha këto merita të paçmueshme, ai është nderuar me titullin e lartë "Artist i Merituar", me motivacionin: "Si operator i Filmit Dokumentar, ka krijuar shumë filma me nivel të lartë ideoartistik, veçanërisht për krijimin me mjeshtëri të filmave me tema të rëndësishme të kombit tonë". Rakip Zeneli ka vdekur në Tiranë më 6 nëntor 2001. Ndër dokumentarët më të suksesshëm të tij mund të përmendim: