Top 10 similar words or synonyms for ujkaj

mukaj    0.944038

melpomeni    0.943937

rreli    0.942828

ndini    0.939735

nazife    0.938793

vorfi    0.938506

siarina    0.937375

eriton    0.936381

sefaj    0.935871

ferko    0.935703

Top 30 analogous words or synonyms for ujkaj

Article Example
Zhanica Ujkaj - Demë Hasani me te vëllain Sadrinë; Hasanlukajt: Rexhë Asllani me te vëllain Haradinin dhe me djalin Hajrudinin, Kadri Murseli me te birin Sadriun;
Fletë të bardha Interpretojnë: Rikard Ljarja (Artist i merituar), Pavlina Mani, Ilir Sulejmani, Ema Ndoja, Ina Gjoni, Birçe Hasko (Artist i merituar), Natasha Sela, Agim Shuka, Petrika Riza, Filika Ujkaj, Vladimir Muzha, Teli Stefani, Ndrek Shkjezi (Artist i merituar), Esma Agolli, (Artiste e merituar), Kristaq Papa, Silvana Braçe, Hazbi Musai, Mihallaq Tase, Sherif Hazizi, Eno Xhafellari, Ela Ylli dhe Kadri Roshi (Artist i popullit).
Malësor Prënkoçaj Malesori ka qen anëtar i ShKA "Besa", shoqëri kjo e njohur për kultivimin e këngës së mirëfillte shqipe, karakteristike për zonat tona veriore. Aty Malesori ishte i njohur si këngëtar dhe instrumentist në veglat popullore si Çiftelia e Sharkia. ShKA "Besa" ishte një ndër shoqëritë kulturo-artistike më të mira në trevat e Malësisë dhe kishte këngëtare dhe instrumentiste të shkëlqyer, dhe nga aty dolën emra të njohur të këngës sonë shqipe si : Nikolle Nikprelaj, Malesori, Hane Nikprelaj, Anton Ujkaj, etj. "Besa" u udhëhoq për gjatë kohë nga daja i Malësorit, i njohur si Dode Gjonaj i cili është një ndër instrumentistet më të mirë në veglat popullore në botën shqiptare.
Festivali i 9-të Folklorik i Gjirokastrës Tinguj baritor me kavall, interpretuar nga Shtjefën Ujkaj, ishte starti i hapjes, jo vetëm i koncertit të vëllëzërve shqiptarë nga Mali i Zisë, poe edhe i vetë natës së katërt të këtij festivali të nëntë folklorik të Gjirokastrës. Më pas spektatori befasohet në vallen “Dyluftimi me shpata”, interpretuar nga artistët e rinj Emin Palaj dhe Naxha Nikaj. Me këtë interpretimata i kanë kujtuar spektatorit se traditat e tyre të lashta nuk harrohen kurrë, pavarësisht se folklori i tyre kultivohet dhe konservohet jashtë trojeve amë.
Zhanica Meqenëse në Plavë ishte formuar "Njësiti 51", bashkim i grupit te djemve, ndër me besnikë per dhënien e ndihmës se shpejtë në vijë te frontit dhe nëpër brendi te këtyre viseve, që delegoheshin nga fshatrat dhe qendrat Guci dhe Plavë. Në "Njësitin 51" nga këto fshatra ishin: Ukë Dema, Bajrush Haziri, Shaqir Zymeri, Halil Huli, Idriz Qelaj, Shaban Gjekaj, Cenë Asllani, Hysë Selimi,Tomë Bacani, Hasan Salihi, Brahim Delia, Niman dhe Gal Duqi. Në Guci ishte sefra-%:Këshillit te Pajtimit per krahinën e Plavës dhe te Gucisë, në te cilin hynin këshillat dhe përfaqësuesit e kësaj nën-prefekture. Këto tri fshatra kishin këshillin e përbashkët që pëbëhej nga: Selim Zhuji, Hoxhë Pepa, Imer Maliqi. Ukë Dema, Malush Bajrami. Sadri Ujkaj, Sokol Idrizi, Muzli Cela, Tomë Bacani.Haradin Keka, Zymer Istrefi. Në Këshillin kryesor në Guci ishin te deleguar Xhemë Bajraktari, Imer Maliqi, Cenë Gjelaj dhe Hoxhë Pepa.
Zhanica Në vjeshtën e vonë te vitit 1918 forcat malazeze-serbe sulmuan këto vise dhe në fillim te dimrit te vitit 1919 vendosën sundimin edhe me te egër. Pop Gjorgji e kishte kthyer në fenë pravosllave një pjesë te madhe te asaj popullate. Me ndërrimin e fesë me dhunë, jo vetëm se i pagëzonte me emër tjetër, nga Tahiri në Trifun, Veseli - Vejso, etj., por ua ndërroi edhe emërtimin e llaga-pit, si p.sh., Nuacaj - në Novoviq. Pra, secilit llagap ia shtonin një iq ose viq: Ujkaj - Ujkiq, Tahiraj -Tahiroviq, Drejaj në Dreiq, Mekuli - Mekuliq etj. Nuk mbeteshin te pandryshuara as emërtimet e vendbanimeve, si Pepaj në Pepiqe. Nokshiqi në Novshiqe etj. Per torturat në këto vise shkroi edhe udhëpërshkruesja angleze. Edit Durham: " Emërtimet e njerëzve bëheshin me tortura. Njerëzit detyroheshin te qëndronin n' ujë te akullt deri sa nuk kërkonin mëshirë. Cdo ditë thërriste tellalli nëpër rrugë dhe lajmëronte: "Sot qeveria do te pushkatojë dhjetë veta". Asnjëri nuk e dinte arsyen dhe as se cilët janë ata njerëz që do te vriten. I detyronin ta gropojnë gropë-varrin per vete, per t'i hedhur në te me lehtë. Pasi shtinin në ta, hidhnin valle, pa marre parasysh në ishin te gjallë a te vdekur".23