Top 10 similar words or synonyms for superkompjuter

giorgetto    0.798071

chandelier    0.775821

pejzash    0.774003

gjibraltaras    0.771195

stambeswarar    0.769041

charroux    0.767416

paralelogram    0.767192

galaktik    0.761111

konkurim    0.758827

sivachariari    0.758697

Top 30 analogous words or synonyms for superkompjuter

Article Example
Cray-1 Cray-1 ishte një superkompjuter i projektuar, prodhuar dhe i nxjerrë në tregt nga Cray Research. Sistemi i parë Cray-1 u instalua në Los Alamos National Laboratory në vitin 1976 dhe u bë një nga superkompjuterët më të njohur dhe më të suksesshëm në histori. Arkitekti i Cray-1 ishte Seymour Cray, kryeinxhinier ishte bashkë-themeluesi i Cray Research, Lester Davis.
Superkompjuteri Një superkompjuter është një kompjuter me një nivel të lartë të kapaciteteve kompjuterike në krahasim me një kompjuter për qëllime të përgjithshme. Performanca e një superkompjuteri është matur me operacionet "floating-point"  për sekondë (FLOPS) dhe jo me miliona instruksione për sekondë (MIPS). Deri në vitet e fundit (2015), ka superkompjuterë të cilat mund të kryejnë deri në kuadrilionë FLOPS.
Superkompjuteri CDC 6600, i lëshua në vitin 1964, u projektua nga Cray për të qenë më i shpejti në botë. Cray kaloi nga përdorimi i germaniumit në silic për transistorët, e cila operonte shumë shpejtë, duke zgjidhur problemin e nxehtësisë duke përdorur ftohës. Duke pasur parasysh se 6600 tejkaloj të gjithë kompjuterët e bashkëkohës së tij me rreth 10 herë, ai u quajt "superkompjuter" dhe e përcaktoi tregun e superkompjuterëve kur njëqind kompjuterë u shitën, secili nga me çmimi pre $8 million .
Superkompjuteri Kompjuterët e performancës së lartë zakonisht kërkojnë shumë energji. Megjithatë, Islanda mund të jetë një pikë referimi për të ardhmen me superkompjuterin e parë në botë me zero emetim. E vendosur në Thor Data Center në Reykjavik, Islandë, ky superkompjuter mbështetet plotësisht në burimet e ripërtëritshme të energjisë për energjinë e saj në vend se të lëndëve djegëse nga fosilet. Klima e ftohtë gjithashtu redukton nevojën për ftohje aktive, duke e bërë atë një nga objekteve që shfrytëzon në maksimum burimet e ripërtëritshme në botë.