Top 10 similar words or synonyms for meditative

elegjitë    0.858389

hemel    0.848325

sugjestive    0.844369

egusquiza    0.844341

realisto    0.843879

aceval    0.841413

linearo    0.841245

spiralike    0.832102

antrobus    0.831376

mezzobusto    0.831272

Top 30 analogous words or synonyms for meditative

Article Example
Anastasi Janullatos • "Your will be done - Mission in Christ's Way. A meditative introduction", International Review of Mission 77 (1988), fq. 173-178.
Albert Camus U lind me 7 nëntor 1913. I ndjek rregullisht studimet në universitet dhe diplomon për filozofi. Në vitet tridhjetë ai kalon sprova të shumta në jetë dhe piqet nga përvoja gjithfarëshe: shkruan tekste te vogla meditative me theks biografik, shtohet ne spital për tuberkuloz por i shpëton vdekjes por jo kurimeve te vazhdueshme.
Lalitgiri Antikat e zbuluara përfshijnë një shumësi imazhesh të Budës në forma të ndryshme meditative nga periudha Mahayana e budizmit. Gjetjet përfshijnë gjithashtu një varëse ari, stoli argjendi, tabela guri me gjurmë të Ganeshas dhe Mahisasurmardini-t, një varëse me kallëp vulor dhe një imazh i vogël i Avalokiteśvara-s.
Arshi Pipa Po veçoj, sa për ilustrim, nga “Meridiana”, “Preludet”, të shkrueme në Firence dhe Tiranë në vitin 1941. Tharme poetike, yshtëse imtimesh meditative me forcë të madhe purifikuese, të enduna në veshje tekstore moderne; fluiditete lirike të derdhuna në simfoni ritmesh e tingujsh të magjishëm. Këto janë “Preludet”. “Urgjencca të mbrendshme”, siç i pati quajtur ai shtysat e fuqishme shpirtnore për t’i dhanë jetë poezisë. Befasuese për letrat shqipe të asaj kohe, dhe po aq befasuese edhe sot e kësaj dite.
Isidora Sekulic Shkrimet lirike, meditative, introspektive dhe analitike të Sekulić vijnë në agim të shkrimit të prozës serbe. Sekulić është e shqetësuar në lidhje me gjendjen njerëzore të njeriut në ndjeshmërinë e tij të re, tërësisht moderne. Në romanin kryesor të saj, Kronika e një varreze të vogël ("Кроника паланачког гробља"), ajo shkruan në kundërshtim me zhvillimin e zakonshëm kronologjik të ngjarjeve. Në vend të kësaj, çdo pjesë e librit fillon në varrezat, ku më në fund kthehet në kohën e jetës së gjallë, me të gjitha gëzimet dhe tragjeditë e saj. Karaktere të tilla si Gospa Nola, janë personazhet e para të fuqishme femërore në letërsinë serbe, të pikturuar në hollësi me gjithë guximin, krenarinë dhe vendosmërinë e tyre.
Isidora Sekuliç Shkrimet lirike, meditative, introspektive dhe analitike të Sekulić vijnë në agim të shkrimit të prozës serbe. Sekulić është e shqetësuar në lidhje me gjendjen njerëzore të njeriut në ndjeshmërinë e tij të re, tërësisht moderne. Në romanin kryesor të saj, Kronika e një varreze të vogël ("Кроника паланачког гробља"), ajo shkruan në kundërshtim me zhvillimin e zakonshëm kronologjik të ngjarjeve. Në vend të kësaj, çdo pjesë e librit fillon në varrezat, ku më në fund kthehet në kohën e jetës së gjallë, me të gjitha gëzimet dhe tragjeditë e saj. Karaktere të tilla si Gospa Nola, janë personazhet e para të fuqishme femërore në letërsinë serbe, të pikturuar në hollësi me gjithë guximin, krenarinë dhe vendosmërinë e tyre.
Françesko Petrarka Me kalimin e kohës, i velur nga jeta e zhurmshme e pallateve dhe nga shkelqimi verbues, Petrarka u shperngul ne rrethinat e Avinjonit, ne Voklyze, ku buron lumi i Sorges, gumezhimin e te cilit ai e përmend sa here ne vargje e ne kujtimet e vete. Ne Voklyze ai i kushtohet jetës vetmitare dhe meditimit. Duket se te jeta meditative e vetmitare ai gjen harmoninë e shpirtit dhe burimin e poezise, siç konstatohet edhe nga ky fragment i cituar nga vepra me karakter mediativ-filozofik Jeta vetmitare ;Për letrarin, vetmia është atdhe, liri, kenaqesi, e kam fjalën për atë vetmi qe ndjell qetesine e jo egersine, kurse pa ngushellimin e letersise, vetmia kthehet ne internim, ne burg, ne torture.
Demonët Rrëfimi nis në vetën e parë, që është veta e artistit (S. Hamiti) me gjallërinë e paparë të të gjithë përbërësve të prozës (post)moderne, për të mos thënë me potencën dhe mjeshtërinë e rrëfimit që intrigon pashmangshëm ndërgjegjen e lexuesit: "Tringëllijnë orët në katedralen e Shën Marisë. Janë tringëllima të përvajshme që nuk ia dalin dot të shpërthejnë muret e kriptës sime të gurtë, muret e varrit tim" (fq. 9). Që në hyrje, recepientit të romanit i imponohet nota elegjiake, pesha e melankolisë, lirizmi i kulluar dhe veç sensit të krijuesit të mirëfilltë të artit, edhe epilogu i tragjikës së kryeprotagonistit të tij. Ngjarjet e pasazheve të para janë locuar në Prizren, ndërsa gjuha e ekspresionit, me krejt gjallërinë e mundshme, krijon përshkrime të habitshme dhe pothuaj të papara në letrat tona (duke mos harruar se çdo rregull ka përjashtim). Nga kjo retrospektive vetëtimthi kalohet në Prishtinë, ku intelektuali Umberto Mosi, i ati i narratorit, Viktor Mosi, “kish humbur ndjenjën e për realitetin” (fq. 11). Për këtë arsye, ai do të mbyllet në “Laboratorin e Fshehtësive të Mëdha”, ku do të merret me dokumentet që provojnë lashtësinë e trojeve shqiptare. Karakteristika të shkrimit të natyrës cerebrale, Veli Karahoda ka dëshmuar edhe në shkrimet e tij të mëparme imagjinative dhe në ato diskursive që i shquan shkathtësia meditative dhe zhdërvjelltësia e ligjërimit eseistik (...)
Naim Frashëri Naim Frashëri u shqua edhe për poezinë meditative, nisi në shqipet poezinë filozofike (vjersha "Perëndia" 1890). Shkroi dhe proza për të vegjëlit dhe bëri disa përshtatje mjeshtërore fabulash të La Fontenit. Botëkuptimi i Naimit ishte në thelb panteist e idealist. Me admirimin e madh që kishte për racionalizimin e Dekartit dhe si pasues i shquar i iluministëve francezë Volter, Ruso, etj., me besimin e plotë në shkencat dhe në rolin e tyre revolucionar në shoqëri (pranimi i teorisë Kant-Laplas dhe i darvinizmit, që i propagandoi me guxim të madh për kohën), me demokratizimin e tij dhe antimonarkizmin, besimin në aftësitë e pashtershme të popullit të vet për të qëndruar, për t'u çliruar, për të vajtur përpara me hov, Naim Frashëri u bë një veprimtar revolucionar në tërë fushat, si shkrimtar, si mendimtar e politikan. E gjithë veprimtaria e tij letrare dhe kulturore ishte e lidhur ngushtë me çlirimin dhe përparimin e vendit, me çlirimin shpirtëror dhe ndriçimin e masave të popullit. Ai kishte besim të plotë në aftësinë e mendjes për të njohur realitetin e për të vënë në shërbim të njeriut njohjen e ligjeve të botës. Kërkonte arsimim për të gjithë, emancipimin e gruas, qeverisjen demokratike, të vendit (një "demokraci prej pleqet", pra të një ngjyre shqiptare), ngrinte lart vetitë e karakterit të shqiptarëve (besën, trimërinë, bujarinë), traditat kombëtare që nga lashtësia pelazgjike. Bënte thirrje për miqësi me fqinjtë në kushtet e respektit reciprok, shpallte dashurinë në gjithë popujt e racat, ngrihej me forcë kundër Megali Idesë e pansllavizmit, duke admiruar vetitë dhe kulturën e popujve të tjerë (poezinë përparimtare lindore, atë greke, latine, rilindjen evropiane, romantizmin evropian, prej të cilave dhe u ndikua).
Shpellat Elephanta Skulptura më e rëndësishme e shpellave është "Trimurti", e përshkruar si "kryevepër e artit Gupta-Chalukya", i skalitur në reliev në pjesën e mbrapme të shpellës përballë hyrjes, në aksin veri-jug. Njihet gjithashtu edhe si "Trimurti Sadashiva" dhe "Maheshmurti". Imazhi, 6 m i lartë, portretizon një Shiva me tre koka, që përfaqëson Panchamukha Shiva-n. Tre kokat thuhet se përfaqësojnë tre aspektet esenciale të Shiva-s: krijimtarinë, mbrojtjen dhe shkatërrimin. Gjysëm-fytyra e djathtë (fytyra perëndimore) e tregon atë si një të ri me buzë sensuale, që mishëron jetën dhe gjallërinë e saj. Në dorën e tij mban një objekt që ngjan si një trëndafil, duke paraqitur premtimin e jetës dhe kreativitetit. Kjo fytyrë është më e afërta me atë të Brahmas, krijuesi ose Uma apo Vamadeva, ana femërore e Shiva-s dhe krijues i gëzimit dhe bukurisë. Gjysëm-fytyra e majtë (fytyra lindore) është ajo e një burri të ri me mustaqe, që shfaq ankth ose inat. Ky është Shiva si Aghora ose Bhairava tmerrues, inati i të cilit mund ta gllabëroj të gjithë botën në flakë, duke lënë vetëm hirin mbrapa. Ky është i njohur edhe si Rudra-Shiva, shkatërruesi. Fytyra qendrore, beninje dhe meditative, ngjason me konservuesin Vishnu. Ky është Tatpurusha, "mjeshtri i parimeve pozitive dhe negative të ekzistencës dhe ruajtjes së harmonisë së tyre" ose Shiva si yogi Yogeshwari në meditim të thellë duke u lutur për ruajtjen e njerëzimit. Aspektet Sadyojata dhe Ishana e fytyrave (të pa skalitura) janë konsideruar se ndodhen në krye dhe mbrapa skulpturës. Skulptura "Trimurti", me Portën e Indisë në sfond, ka qenë adoptuar si logo e Maharashtra Tourism Department (Maharashtra Tourism Development Corporation - MTDC).