Top 10 similar words or synonyms for mbretneshë

misja    0.699835

fillorë    0.689151

tetëvjeçare    0.686844

tetëvjeçar    0.675074

zosimea    0.661649

norik    0.654871

politeknikumin    0.647674

fiskulturës    0.647481

infermier    0.646321

mësuesisë    0.645919

Top 30 analogous words or synonyms for mbretneshë

Article Example
Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" Shumë prej nxënëseve të kësaj shkolle kundërshtuan fashistizimin e arsimit dhe të shkollës shqipe dhe një pjesë u rreshtuan në radhët e Ushtrisë Nacional Çlirimtare Shqiptare. Disa prej këtyre nxënëseve dhanë jetën për çlirimin e Atdheut, si Heroinat e Popullit:
Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" ishte një institucion i rëndësishëm edukativ e arsimor në Tiranë, i cili ka funksionuar në periudhën mes dy luftërave botërore.
Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" Nxënëse të tjera të kësaj shkolle ishin edhe:
Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" Ky institucion edukativ e arsimor u themelua në vitin 1933. Drejtor i parë i saj ka qenë Sotir Papahristo kurse mësuesit ishin: prof. Ahmet Gashi, Vasil Vinjau, Fatbardha Gega, O. Luarasi, H. Babameto, E. Gjikondi, Dh. Xoxa, V. Mele, L. Aleksi,(Gjoka), N.Bulka, Z.Kodra, S.Spasse, J.Filçe(Truja), M.Paluca(Kraja), L.Shala etj. Fillimisht u themelua me dy degë: Dega Normale dhe Lice.
Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" Në këtë institucion, kujdes i veçantë iu kushtua përgatitjes profesionale (pedagogjike) të nxënëseve dhe aftësimit të tyre për jetë, dhe me kalimin e kohës u shndërrua në një qendër të fuqishme të edukimit patriotik. Numri i nxënëseve ishte i madh. Vetëm në vitin e parë, kur u themelua, kishte rreth 380 nxënëse. Numri i nxënëseve shkoi vazhdimisht duke u rritur aq sa në vitin shkollor 1938/39 Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" në Tiranë ishte shkolla e mesme më e madhe në Shqipëri, me gjithësej 27 mësimdhënës dhe 798 nxënëse. Ky institucion funksionoi edhe në periudhën e Luftës së Dytë Botërore 1939 - 1944, gjatë së cilës u quajt Instituti Femëror "Donika Kastrioti".
Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" Kjo shkollë e mesme për vajza rihapet pas çlirimit të vendit, më 1 mars 1945, si "Shkollë e Mesme Pedagogjike "17 nëntori"" (për djem dhe për vajza). Ndikimi i kësaj shkolle, sidomos në emancipimin e femrës shqiptare, ka qenë shumë i madh.
Salih Vuçitërni Vuçitërni shkroi një broshurë panegjyrike të quajtur "Pikla t'arta heroizmi nga jeta e mbretit dhe nanës mbretneshë" , Tiranë, 1937.
Safete Juka Ajo lindi në qytetin e Shkodrës, në familjen e njohur Juka. Mbaroi në Tiranë Institutin Femëror "Nana Mbretneshë" dhe me rënien e mbretërisë, sëbashku me familjen emigroi në Turqi, Egjipt e më në fund në SHBA. Ishte e bija e Musa Jukës, ish-ministri i Brendshëm i Mbretnisë Shqiptare.
Nermin Vlora Falaschi Nermin Vlora – Falaschi lindi më 18 prill të vitit 1921 në Tiranë. Filloi nxënien e diturive fillestare në shkollën Motrat Qiriazi dhe mëtej të mesmet gjithëmonë në Tiranë pranë Institutit Femënor Nana Mbretneshë . Në moshë mjaft te re (17 vjeçe), njohu oficerin italian Enzo Falaschi me të cilin u martua dhe para ardhjes se komunistëve në pushtet ajo u largua me bashkëshortin e vet për në Itali.
Filip Ndoc Fishta "E thrret Atdheu", si shumë atdhetarë të tjerë që mbasi mbarojnë studimet jashtë vijnë për të dhënë ndihmesën e tyre modeste në Shqipërinë e porsa rilindur. Në vitin 1933 emërohet në Elbasan, ndërsa në vitin 1934-1935 vjen në Shkodër dhe në 1938 është në Tiranë, në Institutin "Nana Mbretneshë" , ku vazhdon duke punuar deri në mars të vitit 1944. Në mars, emërohet në bibliotekën e Institutit të Studimeve Shqiptare, deri në fillim të vitit 1945.