Top 10 similar words or synonyms for llavë

rrëshqitje    0.704667

pambarimisht    0.697992

vapë    0.696908

pjerrtësi    0.695584

erozionin    0.686630

pjerrësinë    0.679159

lëvizshmëri    0.675755

dëndësia    0.673062

shqopës    0.672692

kulper    0.670645

Top 30 analogous words or synonyms for llavë

Article Example
Vaçe Zela E mban ngrohtë një llavë e zjarrtë
Memaliaj Në vitet 1950-1951 teknikët dhe specialistët për herë të parë filluan eksperimentimin e shfrytëzimit me llavë, gjatë së cilit u zgjidhën një sërë problemesh e veshtirësish teknike. Dhe në vitin 1953 u dyfisha kundrejt vitit 1952.
Krateri Laki Krateri Laki gjindet në jug të Islandës në parkun nacional Skaftafel . Është pjesë e sistemit vullkanik Grimsvetn. Krater Laki në vitin 934 me rastin e erupcionit vullkanik ka liruar 19.6 km³ llavë. Erupcioni i viti 1783-1784 ka shkaktuar dëme katastrofale në tërë Evropën. Ka liruar 15 km³ llavë dhe re helmuese . Avulli helmues ka shkaktu ngordhjen e 50% të kafshëve dhe ka shkaktuar urinë dhe vdekjen e 21% të popullsisë së Islandës. Konsiderohet se ka shkaktuar edhe ndryshime të mëdha klimatike, e cila ka shkaktuar krizën e urisë dhe Revulucionin francez.
Festivali i 9-të Folklorik i Gjirokastrës Skena e madhe e kalasë së Gjirokastrës dukej paksa e zbrazur kur prej saj u larguan grupet përfaqësuese të shqiptarëve të Malit të Zi që për rreth 30 nimuta zotëruan krejt mjedisin e sheshit të kalasë. Mirëpo nga mjediset e pasme të skenës, nis të vërshojë një llavë e nxehtë tingush. Nën ritmin e ëmbël të dajreve, një ylber ngjyrash dhe tingujsh përhapen në të gjithë dyshemennë rrethore të skenës. Ka ardhur në Gjirokastër grupi i qarkut të Beratit, dmth vetë Berati, Skrapari dhe Kuçova. Ëmbël, ëmbëj vjen edhe kënga e parë e tyre. “Gjuha shqipe” është titulli i këngës që nis programi i beratasve, këngë burimore që ia merr ëmbël-ëmbël Dule Malindi dhe ja pret Xheladin Çerri. Spektatori nuk ka përfunduar duartrokitjet, kur nis një valle grash interpretuar nga grupi i grave të Urës Vajgurore. Kënga
Ahagar Ahagar ose Hogar (Ahaggar ose Hoggar) është masiv malor nqendër të Saharës algjeriane në pjesën jugore të Algjerisë. Përfshinë më tepër së 100.000 km². maja më e lartë është Tahat 3.005 m. Është i ndërtuar nga rreshpet kristalore parakembrike, të cilët vende vende janë të mbuluar me llavë të terciarit dhe kuaternarit. Klima është shkretinore. Popullsia kryesisht është Tuare, të cilët merren me blegtori (me dele, dhi dhe deve). Rrëzë maleve gjinden një numër i konsiderueshëm i oazave, nga të cilat më e njohura është Tamanraset (Tamanrasset), e cila dikur quhej Fort Laperrine. Në oaza kultivohen drithërat dhe hurma. Në Ahagar janë zbuluar burime të nikelit, bakrit, platinës dhe diamantit si dhe shumë fërkema të kulturave të lashta.