Top 10 similar words or synonyms for kimikatet

njëqelizorë    0.848872

materiet    0.848139

kërpudhat    0.846808

diarreja    0.841807

lipidet    0.841533

tëmblit    0.835043

psikoaktive    0.834641

ndijues    0.834010

kimikate    0.833874

reduktuese    0.832370

Top 30 analogous words or synonyms for kimikatet

Article Example
Aarau Prodhimtaria përfshin kambanat, instrumentet matematikore, mallrat elektrike, tekstilet e pambukut, kimikatet, këpucët dhe produkte të tjera.
Puberteti Hulumtuesit [46] kanë hypothesized se fillimin e hershme pubertetit mund të shkaktohet nga disa produkte që përmbajnë estrogjenit kujdes flokët ose placentë, dhe nga kimikatet e caktuara, përkatësisht phthalates, të cilat përdoren në kozmetikë shumë, lodra, dhe plastike të ushqimit.
Puberteti Vështirë për të zbuluar si një ndikim në moshë e pjekurisë seksuale janë më të diffusely shpërndarë kimikatet e mjedisit si PCBs (bifanileve bifenileve), i cili mund të lidhet dhe shkaktojnë receptorët e estrogjenit.
Ari Ne mesjete, ari është parë shpesh si i dobishëm për shëndetin, në besimin se diçka aq e rrallë dhe e bukur nuk mund të jetë çdo gjë. Disa kripëra ari,janë përdorur si farmaceutike në trajtimin e artritit dhe kushte të tjera të ngjashme. Injeksionet e bazuara ne AR janë hulumtuar si një mjet për të ndihmuar për të reduktuar dhimbjen dhe ënjtjen e artritit reumatoid dhe tuberkulozit. Megjithatë, kripëra dhe radioizotope te arit janë me vlerë farmakologjike, si thelbësor (metalike) ari është inerte për të gjitha kimikatet që has brenda trupit.
Thatësira e syve Shkaktarët kryesorë të tharjes së syve janë të shumtë. Prodhimi i lotit në sasi të vogël, ndryshimi në përbërjen e tij dhe lëvizjet e dobësuara të kapakëve të syrit njihen si më kryesorët. Kontraceptivët dhe antidepresivët e ndryshëm, ndërrimet hormonale, sëmundjet e gjëndrës tiroide, infeksionet virale, mungesa e vitaminës A, reumatizma dhe diabeti mund të shpijnë po ashtu në tharjen e syrit. Më të prekur nga kjo sëmundje janë të moshuarit dhe femrat. Sikurse mosha edhe faktorët klimatik, kondicionerët e ajrit, kimikatet dhe tymi duhanit ndikojnë në zvogëlimin e sasisë së lëngut të syrit. Në ShBA tashmë kjo sëmundje është kthyer në një sindromë (Office Eye Syndrome), nga e cila të rrezikuar janë ata që kalojnë orë të tëra para monitorit dhe si pasojë e përqendrimit dhe shikimit të pandërprerë në monitor, lëvizja e kapakëve të syrit bëhet më e rrallë, duke tharë kështu sipërfaqen e syrit.
Shiu acidik Shiu acid është një lloj shiu ose çdo formë tjetër reshjeje që ka nivel të pazakontë aciditeti, çka do të thotë se ka nivel të lartë të joneve të hidrogjenit (pH i ulët). Mund të shkaktojë efekte të dëmshme mbi bimët, kafshët ujore dhe infrastrukturë. Shiu acid shkaktohet nga emetimi i dioksidit të squfurit dhe oksidi i azotit, të cilët bashkëveprojnë me molekulat e ujit në atmosferë dhe krijuar acide. Që në vitet 1970, qeveritë kanë bërë përpjekje për të ulur nivelin e dioksidit të squfurit të çliruar në atmosferë, duke arritur rezultate pozitive. Oksidet e azotit mund të prodhohen natyrshëm nga goditjet e vetëtimave ndërsa dioksidi i squfurit nga shpërthimet vullkanike. Kimikatet në shiun acid mund të shkaktojnë heqjen e bojës, gërryerjen e strukturave të çelikut tek urat dhe erozion të statujave prej guri.
Santiago Kjo ndotje ka një numër të madh kimikatet toksike të tilla si SO2, CO, NO2 dhe O3, së bashku me lloje të ndryshme të particulate çështje në pezullimin (nga 49% i prodhuar nga burime të lëvizshme dhe 29% për burimet). Nivelet e akumulimit të këtyre substancave janë të matur me shtatë instaluar në stacionet e monitorimit të cilësisë së ajrit në mes 1988 dhe 1977 në të gjithë qytetin. [25] Të matjet e këtyre stacioneve meteorologjike së bashku me analiza të lejojë autoriteteve të miratoj masa të veçanta reduktimin e ndotjes, të cilat janë quajtur "mjedisore alert", "para-e mjedisit" dhe "mjedisore jashtëzakonshme". Në vitet e fundit, ndotjen e mjedisit nivelet kanë rënë në mënyrë të konsiderueshme në vitin 1989, niveli mesatar i respirable particulate çështje ishte 103,3 g / m³, ndërsa në vitin 2004 kjo shifër arriti në 60,9 mg / m³, i cili ende e tejkalon standardin e 50 mg / m³ ngritur nga qeveria. Në rastin e finer particulate çështje (PM 2.5) shifrat tregojnë një reduktim nga 68,8 në 29,3 mg / m³ në të njëjtën periudhë, ndërsa situata e mjedisit paralajmëruar ra nga 38 në 1997-9 në 2004, para-37-4 dhe 4 të çdo emergjencave.
Produkti "MirelTM" Sasia e madhe e mbetjeve urbane, të krijuara nga ambalazhet plastike me prejardhje nga nafta në SHBA, por edhe në gjithë globin, konsiderohen si ndotësit më të mëdhenj, pas automjeteve. Kjo pasi këto lëndë e ndotin mjedisin edhe kur dekompozohen. Për këtë qëllim, në SHBA, prej disa vitesh kishin filluar studimet për zëvendësimin e tyre me një lëndë që nuk lë pas ndotje. Dhe vetëm para disa ditësh, “Metabolix Inc. MBLX”, një kompani udhëheqëse në përdorimin e bioshkencës për të gjetur metodika të pastra dhe kohëgjata për plastikat, karburantet dhe kimikatet, bashkë me kompaninë “ADM”, edhe kjo një firmë e njohur në tregjet botërore, shpallën nxjerrjen e produktit të ri Mirel (TM) Plastik Natyral, ku natyrisht kontributin më të madh për këtë produkt e ka dhënë edhe kimisti shqiptar Mirel Sharrëxhi. Në komunikatën zyrtare të kompanisë thuhet se “MirelTM” mund të përdoret si një alternativë e plastikave të formuara nga nafta në shumë procese konvertuese, duke përfshirë format plastike me injeksion, letrën me shtresë të hollë plastike, shtresat e holla në formë filmi. “Metabolix” është duke punuar për 60 aplikime, duke përfshirë produkte të konsumuesve: qese, gota, paketime, produkte që përdoren vetëm një herë, produkte që përdoren në agrikulture etj.
Evolucioni Mutacionet e rastësishme ndodhin papushim në gjenomet e organizmave të gjallë. Këto mutacione krijojnë variacione gjenetike. Mutacionet janë ndryshimet në sekuencat e ADN së gjenomit dhe shkaktohen nga rrezatimi, viruset, transpozonet dhe kimikatet mutagjene, si dhe nga gabimet gjatë meiozës dhe replikimit të ADN. Këto mutacione përfshijnë disa lloje të ndryshme ndryshimesh ne sekuncat e ADN dhe ose mund të jenë pa efekt, ose të prodhojnë një gjen, ose e ndalojnë gjenin të funksionojë. Studimet në një lloj mize, Drosophila melanogaster, sugjerojnë se nëse një mutacion ndryshon një proteinë që prodhohet nga ndonjë gjen, ky ndryshim ka shumë mundesi të jetë i dëmshëm. Rreth 70% e ketyre mutacioneve kanë efekt të dëmshëm, pjesa tjetër janë neutrale ose me dobi të ulta. Për shkak të ketyre efekteve dëmtues që mund të ndodhin në qelizë, organizmat kanë evoluar mekanizma për eliminimin e mutacioneve, ku permendet riparimi i ADN. Si rrjedhojë mund të themi se ekziston një raport optimal për sasinë e mutacioneve, midis kostove të një sasie të madhe mutacionesh (si psh mutacionet eliminuese), dhe kostove metabolike të sistemeve të vetë organizmit për të ulur sasinë e mutacioneve (si psh enzimat për riparimin e ADN). Viruset që përdorin ARN si material gjenetik kanë ndryshim të lartë mutacionesh, gjë që mund të jete shumë e dobishme sepse keta virus do të evolojnë shpejt dhe në mënyrë konstante, duke iu shmangur kështu përgjigjeve mbrojtëse, sic është sistemi imunitar i njeriut.