Top 10 similar words or synonyms for guangdong

xiamen    0.890296

botsvana    0.888904

zimbabvesë    0.887947

dalian    0.883077

pommern    0.880840

yunnan    0.877205

akaa    0.873900

freetown    0.871307

punkalaidun    0.869222

joensuu    0.867744

Top 30 analogous words or synonyms for guangdong

Article Example
Li Changchun 1998-2002 Anëtar i Byrosë Politike të KQ të PK të Kinës dhe sekretar i Komitetit të PK të Kinës për provincën Guangdong;
Makao Historia e Macau është gjurmuar përsëri në dinastinë Qin (221-206 pes), kur rajoni i quajtur tani Makau hyri nën juridiksionin e Qarkut Panyu, Nanhai Prefektura (Guangdong moderne). Banorët e parë të regjistruar kinezë të zonës ishin njerëzit që kërkonin strehim në Macau nga pushtimi i Mongolëve gjatë këngës jugore.Nën Dinastinë Ming (1368-1644), peshkatarët migruan në Macau nga Guangdong dhe Fujian. Njerëzit vendas të Makaos ishin njerëz të anijes Tanka.
Shkolla e Mesme Nanchun Chaozhou Shkolla e Mesme Nanchun Chaozhou (Kinezçe: 潮州市南春中学), Chaozhou City, Guangdong Province, Republika Popullore e Kinës një shkolle të zakonshëm të lartë, U themelua në vitin 1976.
Jeuangologjia Një rol të rëndësishëm për dekada ka luajtur dhe luan Universiteti e Guangdzii. Në Yunnanë Instituti Jeuangologjik i Yunnanës është qendra e studimeve Jeuangologjike. Në Guangdzi, ashtu edhe në Yunnanë ekziston një rreth i gjerë bashkëpunëtorësh shkencorë: studiues të historisë, gjuhës, letërsisë, etnologjisë dhe të tjerë, të cilët realizojnë projekte të rëndësishme studiuese nga këta lëmenj. Në Guangdong, perfaqesohet disa institucione nje jane ende ne fillimet e tyre.
Makao Makau është rajoni më i dendur i populluar në botë, me një densitet të popullsisë prej 21,400 vetash për kilometër katror në vitin 2016. Han kineze (kinezet) përbëjnë 95% të popullsisë së Makaut; Një tjetër 2% është me prejardhje portugeze dhe / ose të përzier kineze / portugeze, një grup etnik shpesh i referuar si Macanese. Sipas regjistrimit të vitit 2006, 47% e banorëve kanë lindur në Kinë, prej të cilëve 74.1% kanë lindur në Guangdong dhe 15.2% në Fujian. Ndërkohë, 42.5% e banorëve kanë lindur në Macau dhe ata që kanë lindur në Hong Kong, Filipine dhe Portugali kanë ndarë 3.7%, 2.0% dhe 0.3% përkatësisht.
Makao Macau ndodhet 60 kilometra (37 mi) në jugperëndim të Hong Kongut dhe 145 kilometra (90 mi) nga Guangzhou i Kinës kontinentale. Ajo gjithashtu ka 41 kilometra (25 mi) të vijës bregdetare, por vetëm 310 metra (1000 ft) të kufirit tokësor me Guangdong të Kinës kontinentale.Ai përbëhet nga vetë gadishulli i Macaos dhe ishujt e Taipa dhe Coloane, të cilat tani janë të lidhura me deponinë që formon Cotai. Gadishulli formohet nga grykëderdhja e Zhu Jiang (Pearl River) në lindje dhe Xi Jiang (West River) në perëndim. [65] Ai kufizon Zonën Ekonomike Speciale Zhuhai në territorin e Kinës. Pika kryesore kufitare midis Macau dhe Kinës njihet si Portas do Cerco (Porta e Barrierave) në anën e Macau dhe Porta e Hyrjes në Gongbei në anën Zhuhai.
Ekonomia e Shteteve - Kina Për shkak të zhvillimit të shpejtë, të mjedisit të mirë dhe të rritjes së shpejtë të eksportit të produkteve të teknologjisë së lartë dhe të re, Rajoni tekniko-shkencor Zhongguancun i Pekinit dhe disa rajone shtetërore të teknologjisë së lartë dhe të re në Tianjin, Shangai, Helongjiang, Jiangsu, Anhui, Sandong, Hubei, Guangdong, Shanxi, Dalian, Xiamen, Qingdao, Shenzhen etj. u përcaktuan nga shteti si baza e eksportit. Ndër to, vëllimi i eksportit i deltës së lumit Zhujiang, i deltës së lumit Jançe, i Pekinit dhe i Tianjinit ku ka shumë baza të eksportit zuri mb 80 % të eksportit të produkteve të teknologjisë së lartë dhe të re të mbarë vendit. Në vitin 2002, eksporti i produkteve të teknologjisë së lartë dhe të re kineze zuri mbi 20% të vëllimit të përgjithshëm të eksportit të tregtisë së jashtme duke përsosur më tej strukturën e eksportit të Kinës.
Ekonomia e Shteteve - Kina Kur filloi reforma e sistemit ekonomik në vitin 1978, qeveria kineze filloi njëkohësisht të zbatojë sipas planit politikën e hapjes ndaj botës së jashtme. Duke filluar nga viti 1980, Kina krijoi me radhë 5 rajone të posaçme ekonomike në Shenzhen, Zhuhai, Santou të provincës Guangdong, në Xiamen të provincës Fujian dhe në provincën Hainan. Në vitin 1984, Kina hapi edhe 14 qytete bregdetare si Dalian, Qinghuangdao, Tianjin, Yantai, Qingdao, Lianyungang, Nantong, Shangai, Ningbo, Wenxhou, Fuxhou, Guangxhou, Zhanjiang, Beihai etj. Në vitin 1985, Kina krijoi me radhë deltën e lumit Jançe, deltën e lumit Zhujiang, rajonin e trekëndëshit në jug të provincës Fujian, gadishullin Shandong, gadishullin Liaodong, Hebei dhe Guangxi si rajone të hapura ekonomike duke u krijuar zona e hapur ekonomike bregdetare. Në vitin 1990, qeveria kineze vendosi të zhvillojë dhe të hapë zonën e re të Pudongut të Shangait dhe të hapë më tej disa qytete buzë lumit Jançe duke u krijuar zona e hapur e lumit Jançe me Pudong në krye. Qysh nga viti 1992, Kina ka hapur edhe disa qytete kufitare duke hapur më tej të gjitha kryeqendrat e provincave dhe të rajoneve autonome, ka krijuar në disa qytete të mëdha dhe të mesme 15 rajone të doganës, 49 rajone shtetërore ekonomike teknologjike dhe 53 rajone të sektorëve të teknologjisë së lartë. Kështu, në Kinë u krijua struktura e gjithanshme e hapjes ndaj botës së jashtme.
Historia e Kinës Periudha e viteve të perandorit Wendi (179-157 para erës së re), të viteve të perandorit Jingdi (156-141 para erës së re) dhe të viteve të perandorit Wudi (140-87 para erës së re) ishte një periudhë e zgjerimit të territorit për dinastinë Han. Pas një lufte për gjysmë shekulli, ajo mposhti hunët dhe i dëboi ata në veri të shkretëtirës së madhe. Zonat në jug të shkretëtirës së madhe, dikur të zëna nga hunët, si dhe zonat Hexizoulang u përfshinë në hartën e dinastisë Han. Zonat në perëndim të kështjellës Yumen dhe pjesa jugore e Singjangut, e quajtur si “zona perëndimore”, u bënë territor i dinastisë Han. Në lindje, mposhti Korenë e familjes Wei, si rezultat, një pjesë e zonës Liaodong u përfshi në territoret e administruar nga dinastia Han. Si rezultat i zgjerimit drejt jugut, jugperëndimit dhe juglindjes, zonat e banuara nga pakicat kombëtare në Guangdong, Yunan, Zhejang, Fujian e të tjera u bënë pjesë të territorit të dinastisë Han. Kryesisht gjatë viteve të perandorit Wudi të dinastisë Han, u realizua “unifikimi i madh”, që i kaloi “unifikimit të madh” të dinastisë Çin.