Top 10 similar words or synonyms for fyerja

richtungen    0.924320

eviction    0.912075

gegege    0.911083

könne    0.910153

betancourt    0.909559

charilaos    0.907824

bouasone    0.907724

suche    0.907607

kitarou    0.907331

bikkuriman    0.906807

Top 30 analogous words or synonyms for fyerja

Article Example
Peshkopia Nuk lejohej veçanërisht fyerja e mikut gjë që vështrohej si shkelje e rëndë e
René Descartes - Kur dikush më fyen - u përgjigj filozofi, - unë ngrihem me shpirtin tim aq lart, sa që fyerja nuk më arrin dot.
Vrasja me gurë Tanakh-u i fesë hebraike e përcakton vrasjen me gurë si dënim për veprat e izraelitëve në Izrael që konsideroheshin si krime ndaj zotit dhe ndaj gjithë popullit. Këtu bënin pjesë idhujtaria (psh. LiP 17,5), prishja me qëllim e shabbat-it (Num prej 15,35), parathënia (Lev 20,27), shkelja e kurorës (Lev 20,10; LiP 22,22), mosbindja ndaj prindërve (LiP 21,21) dhe fyerja e zotit. Kështu i thotë Jahve psh. në Lev 24,14 Moisiut:
Reformacioni dhe kundërreformacioni katolik Pas një të katërtës së shekullit idealet e pelegrinëve u varrosën në shtetin puritan. Masaçusetsi u bë teokraci si Gjeneva nën sundimin e Kalvinit; kërkohej të rigjallej teokracia e lashtë izraelite. Qytetarët rraheshin po të mos shkonin në kishë. Ata që guxuan të punonin të dielën viheshin në hurin e turpit. Çiftet e fejuara i hidhnin në gjyq, në qoftë se kapeshin të ulur pranë njëri-tjerit të dielën. Burrin dhe gruan i gjobitnin në qoftë se ata e puthnin hapur njëri-tjetrin. Në qoftë se njeriu nuk kthente borxhin, e ndëshkonin me 30 të goditura me kamxhik. Vjedhja dhe fyerja dënoheshin me rrahje me kamxhik, ose me prekjen e gjymtyrës.
Apostazia në fenë islame Në historinë e të drejtës islame është veçanërisht i njohur procesi kundra Ibn Hatim at-Tulaytuli, i cili akuzohej për herezi dhe për shprehje të ndryshme blasfemike. Aktakuza e trashëguar përmbante ndër të tjera mohimin e atributeve "(simboleve)" hyjnore, përçmimi dhe fyerja e profetit Muhamed, të Aisha-s dhe të personave të tjerë. As këto pika të aktakuzës dhe as mohimi i predestinimit hyjnor (kadar) nuk kishin nevojë për "istitaba"-n. I dënuari u kryqëzua më 26 mars 1072 në kolonat e urës së Guadalquivir-it në Kordovë dhe u vra me heshta.
Annemarie Schimmel Annemarie Schimmel-i ka shkruar më shumë se 100 libra, artikuj dhe publikacione shkencore. Më 1995 asaj iu dha çmimi Friedenspreis des Deutschen Buchhandels ("Çmimi i Paqes i Tregtisë së Librit Gjerman"). Dhënia e këtij çmimi shkaktoi protesta në Gjermani, në atë kohë. Autorë ndër të tjerë si Johannes Mario Simmel, Taslima Nasrin, Ralph Giordano, Alice Schwarzer, Elfriede Jelinek, Günter Wallraff dhe Bassam Tibi ishin shprehur kundra. Në kuadër të iniciativës së firmave "In unserem Namen nicht!" ("Jo në Emrin tonë") protestuan 270 shtëpi botuese dhe gati 300 librari kundra dhënies së Çmimit të Paqes Schimmel-it pasi ajo ndër të tjera kishte shprehur mirëkuptimin e saj gjatë një interviste në televizion për indinjimin e botës islamike ndaj "Vargjeve satanike" të shkrimtarit britaniko-indian Salman Rushdie. Ky ishte dënuar nga Ajatollah-u iranian Ruhollah Khomeini me anë të një fatve. Në këtë "ekspertizë juridike" dënoheshin blasfemia (fyerja e zotit) dhe përdhosja e profetit Muhamed në këtë libër.