Top 10 similar words or synonyms for yb

тулиум    0.946136

итербиум    0.940342

диспрозиум    0.937435

холмиум    0.927900

тербиум    0.927832

бензил    0.925944

фумарат    0.922889

ербиум    0.920102

европиум    0.919592

ćć    0.919203

Top 30 analogous words or synonyms for yb

Article Example
Индивидуални индекси -Yb = големина на појавата во базниот период.
Индивидуални индекси -Yb(2003=100) = големина на појавата во базниот период.
Итербиум Итербиум (Yb, латински - ytterbium) е лантаноид. Тој е еден од елементите кои името го добиле според шведските градови - Ytterby.
Итербиум Итербиум е застапен во земјината кора во количини од 3,3ppm. Најважен минерал е монацит (Ce,La,Th,Nd,Y,Pr,Yb)PO4.
Базичен индекс Ако членот на временската серија, односно големината на појавата, во базичниот период ја означуваме со yb тогаш базичните индекси ги добиваме според следната формула:
Јотабајт Јотабајт ("yottabyte", кратенка: YB или ЈБ; изведено од SI-претставката јота-) е единица за податоци или компјутерско складирање еднаква на септилион (еден квадрилион по долгата скала или 10) бајти (еден квадрилион гигабајти). Во 2010 г. сè уште не постои систем што може да собере еден јотабајт податоци. Впрочем, збирниот капацитет на сите тврди дискови во целиот свет заедно не изнесува ниту еден јотабајт. Според едно истражување, во 2006 г. сите компјутери на светот заедно имаат капацитет од 160 ексабајти. Проценето е дека во 2009 г. целиот интернет содржел близу 500 ексабајти.