Top 10 similar words or synonyms for werner

heisenberg    0.955662

hrsg    0.953907

franz    0.951105

rainer    0.947352

stuttgart    0.947023

wagner    0.946251

architektur    0.946083

verlag    0.945436

münchen    0.945414

karl    0.944905

Top 30 analogous words or synonyms for werner

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Вернер фон Сименс Ернст Вернер фон Сименс (германски: "Ernst Werner von Siemens") ( – ) бил германски пронаоѓач и индустријалец, еден од пионерите на електротехниката.
Мајнц Schott AG, еден од најголемите производители на стакло, како и "Werner & Mertz", голема хемиска фабрика, се основани во Мајнц. Други компании како IBM или Novo Nordisk ги сместиле нивните германски филијали во Мајнц.
Копнежот на Вероника Фос Копнежот на Вероника Фос (гер. Die Sehnsucht der Veronika Voss) е западно германски филм од 1982 година во режија на Рајнер Вернер Фасбиндер (гер. Rainer Werner Fassbinder). Во главните улоги настапуваат Росел Цех (гер. Rosel Zech), Хилмар Тате (гер. Hilmar Thate), Корнелија Фробес (гер. Cornelia Froboess), Анамарија Дурингер (гер. Annemarie Düringer), Дорис Шаде (гер. Doris Schade).
Фленсбург Во Фленсбург се снимала телевизиската серија "Der Landarzt" во периодот 1986-2012. Исто така, уште една серија од телевизијата ZDF, "Da kommt Kalle" (од 2006 г.) била снимана главно во Фленсбург. Освен нив биле снимани и делови на комичниот филм "Werner – Beinhart!" од 1990 година во Фленсбург.
Кабинетот на д-р Калигари Кабинетот на д-р Калигари (германски: "Das Cabinet des Dr. Caligari") - германски филм од 1920 година, во режија на ("Robert Wiene"). Главните улоги во филмот ги играат: Вернер Краус ("Werner Krauss"), Конрад Вајд ("Conrad Veidt"), Фридрих Фехер ("Friedrich Feher"), Лил Даговер ("Lil Dagover"), Ханс Хајнрих фон Твардовски ("Hans Heinrich von Twardowski") итн.
Џозеф Шумпетер Изворот на Шумпетеровата динамичност, ориентираност кон промени и економија базирана врз иновации бил Историската економска школа (анг. Historical School of economics). Иако неговата работа може да се разбере како критика за Историската економска школа, сепак трудовите на Шумпетер на темите иновација и претприемништво може да се разберат и како продолжување на идеите токму на оваа школа, посебно работата на Густав вон Шмолер (анг. Gustav von Schmoller) и Вернер Сомбарт (анг. Werner Sombart).
Али: Стравот ја јаде душата (филм) Али: Стравот ја јаде душата (гер. Angst essen Seele auf) е западно германски филм од 1974 година напишан и режиран од Рајнер Вернер Фасбиндер (гер. Rainer Werner Fassbinder). Главните улоги се на Бригит Мира (гер. Brigitte Mira) и Ел Хеди бен Салем (гер. El Hedi ben Salem). Филмот е добитник на две награди на Канскиот филмски фестивал и се смета дека е едно од најмоќните дела на Фасбиндер. Бригит Мира има добино германска филмска награда за својата улога.
Неутрино Фермиовите лист,напишан во 1934,го унифицирал Паулиовиот неутрино со Paul Dirac позитрон и Werner Heisenberg неутрон-протон модел и дал солдина база за понатамошната експериментална работа. Сепак,весникот,the journal Природа го одбил Фермовиот лист,кажувајќи дека теоријата е премногу далеку од реалноста.Тој го принел листот до Италјански весник,кој го прифатил,но општата незаинтересиранот околу неговата тероија во почетокот резултирала со неговата промена во експерименталнта физика.
Јадрена сила Еден од најраните модели за јадрото бил liquid drop model развиен во 1930те. Една карактеристика за нуклеоните е тоа дека просечната поврзувачката сила по нуклеон е одприлика истата како и сите други стабилни нуклеони, што е слично со течната капка. Моделот течна капка ги третирал нуклеоните како капка од инкомпресибилен јадрен гас, со нуклеони коишто се однесувале како нуклеони во течност. Моделот најпрво бил предложен од страна на George Gamow , а бил развиен од Niels Bohr, Werner Heisenberg и Carl Friedrich von Weizsäcker. Ваквиот суров модел не ги објаснил карактеристиките на нуклеоните, но сепак ги објаснил сферичните форми на нуклеоните. Моделот исто така дал добри предвидувања за јадрената поврзувачка енергија на нуклеоните.
Валтер Боте HWA и бил одржан во Берлин. Поканети биле Валтер Боте, Siegfried Flügge, Hans Geiger, Otto Hahn, Paul Harteck, Gerhard Hoffmann, Josef Mattauch, and Georg Stetter. Вторниот состанок бил одржан наскоро на кое што биле поканетиKlaus Clusius, Robert Döpel, Werner Heisenberg, and Carl Friedrich von Weizsäcker. Кога Боте станал еден од водителите, [Wolfgang Gentner]], Arnold Flammersfeld, Rudolf Fleischmann, Erwin Fünfer, и Peter Jensen станале члениво во "Uranverein". Нивното истражување било објавено во "Kernphysikalische Forschungsberichte" ("Истражувачки извештаи во нукларната физика"). За "Uranverein", Боте и уште 6 члена од неговиот тим во 1942, работеле на експериментално одредување на атомски константи, енергетско распредлување на разградени честички, и нуклеарни вкрстени делови. Ботеовите експериментални резулатати од апсорпцијата на неутроните во графит биле главни во германската одлука за фаворизирање на тешка вода како неутронски модератор.