Top 10 similar words or synonyms for tlu

cgg    0.961623

mongolyn    0.961262

tla    0.960709

tlv    0.960316

manai    0.959566

balay    0.958639

apat    0.956872

üürd    0.956618

tvoja    0.956372

cgc    0.956248

Top 30 analogous words or synonyms for tlu

Article Example
Вера Битракова - Грозданова Во родниот град Охрид го завршува гимназиското образование. На Филозофскиот факултет во Загреб дипломирала во 1963 година, на Отсекот за археологија. Од 1963 до 1972 година работи како кустос во Народниот Музеј во Охрид, прво во одделот за нумизматика, а потоа во одделението за античка археологија. Од 1972 до 1975 година работи како кустос по римска археологија во Археолошкиот Музеј (Музеј на Македонија) во Скопје. Во 1972 ги завршува магистерските студии на Филозофскиот факултет во Загреб, на Отсекот за археологија, од областа на античката археологија на тема Ranokriščаnski spomenici Ohridske regije. Во 1984 година на Филозофскиот факултет во Загреб одбранет е докторат на тема Spomenici helenističkog razdoblja na tlu SR Makedonije (кај академик Дује Рендиќ-Миочевиќ). Од 1975 год. до пензионирањето е професор на Филозофскиот факултет на Институтот за историја на уметноста и археологија. Ги предава предметите: историја на уметноста на старите народи, класична археологија и античка археологија на Балканот. Од 1978 до 1997 година предава историја на уметноста на старите народи на Факултетот за ликовна уметност во Скопје.