Top 10 similar words or synonyms for tetrapodomorpha

наткласа    0.905980

osteichthyes    0.904853

sarcopterygii    0.903847

acanthodii    0.901445

tetrapoda    0.895776

chondrichthyes    0.889301

gnathostomata    0.887812

amphibia    0.885167

vertebrata    0.884120

резноперки    0.883928

Top 30 analogous words or synonyms for tetrapodomorpha

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Четириноголики Tetrapodomorpha ги содржи вистинските четириношци и неколку групи на сродни резноперкови риби, познати како "Osteolepiformes".
Четириноголики Четириноголиките (науч. "Tetrapodomorpha") се гранка (клад) на ‘рбетници кој се состои од резноперките кои имаат карактеристики на четириношците. Примитивните форми, како тикталикот, биле нарекувани „рибоношци“ од страна на нивните откривачи, бидејќи, барем според нивниот изглед, тие поседуваат карактеристики и на риба, но и на четириношци.
Резноперки Со еволуирањето на резноперките во раниот Девон, нивната главна еволутивна линија се разделила на две други линии - линија на целакантините и линија на рипидистите ("Rhipidistia"). Целакантините се појавиле во раниот Девон и останале во океаните; врвот на развиток на целакантините бил доцниот Девон и Карбон. Целакантините сè уште живеат во океаните. Рипидистите се појавиле во истото време како и целакантините, но, за разлика од нив, овие го напуштиле океанот и мигрирале во слатководни станишта, од што се заклучува дека нивните претци веројатно живееле блиску до вливот на реките во океанот (естуари). Понатаму, рипидистите се поделиле во две главни групи - белодробките (белодробните риби) и четириноголиките ("Tetrapodomorpha"). Белодробките биле најраспространети во Тријас, но денес се останати помалку од десетина родови. Кај нив еволуирале првите прабели дробови и праекстремитети. Древните и денешни белодропки ги користеле нивните перки (праекстремитети) за движење по копното во потрага по нова водна површина (кога таа каде што живееле ќе пресушела), и ги користеле белите дробови за дишење на атмосферски воздух.