Top 10 similar words or synonyms for tetrapoda

amphibia    0.925727

acanthodii    0.923222

osteichthyes    0.911962

sarcopterygii    0.909764

наткласа    0.903620

tetrapodomorpha    0.895776

резноперки    0.887691

reptilia    0.887598

chondrichthyes    0.887072

gnathostomata    0.880204

Top 30 analogous words or synonyms for tetrapoda

Article Example
Резноперки Многу систематичари кои се приврзаници на кладистичкиот пристап во систематиката ја сместуваат групата "Tetrapoda" (четириношци) во оваа класа, што се состои од сите ‘рбетници со четири екстремитети. Месестите перки и коската во нив покажуваат многу силна сличност со претпоставениот предок на четириножните ‘рбетници, така што резноперките нашироко се сметаат за директни претци на четириношците во научната литература.
Целоусни Целоусните (науч. "Teleostomi") се клад на вилични ‘рбетници каде спаѓаат четириношците ("Tetrapoda"), коскените риби ("Osteichthyes") и наполно изумрените бодликави ајкули ("Acanthodii"). Најкарактеристично за оваа група е присуството на жабрени капаци (оперкулуми) и еден пар на дишни отвори - елементи неприсутни или видоизменети кај подоцнежните претставници. Во целоусните влегуваат сите вилични ‘рбетници освен ‘рскавичните и оклопните риби.
Четириношци Четириношците (науч. "Tetrapoda") are ‘рбетни животни со четири екстремитети. Во групата спаѓаат водоземците, влекачите, птиците и цицачите. Дури и змиите и другите безноги влекачи и водоземци по потекло се четириношци. Најраните четириношци еволуирале од резноперките во периодот Девон. Денес четириношците сочинуваат предоминантен дел на фауната, вклучувајќи ги сите поголеми копнени животни. Некои групи дури му се имаат вратено на подводниот живот. Тука спаѓа најголемото животно во природата - синиот кит.