Top 10 similar words or synonyms for speciosa

iucnredlist    0.906204

nyssaceae    0.905242

rhinos    0.905086

nll    0.903535

мези    0.903029

рскавична    0.902535

попгеоргиев    0.902437

просеник    0.902332

одречно    0.901832

gracarjev    0.900992

Top 30 analogous words or synonyms for speciosa

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Келнска катедрала Катедралата има единаесет ѕвона, четири од нив се средновековни. Првото било 3,8 тони тешко "Dreikönigsglocke" („Ѕвоно на Трита крала“), излеано во 1418, поставено во 1437 и повторно излеано во 1880. Две од другите ѕвона, "Pretiosa" (10,5 тони; во тоа време најголемото ѕвоно во западниот свет) и "Speciosa" (5,6 тони) биле поставено во 1448 и останале на тоа место и денес.
Леополд VI (војвода од Австрија) При управувањето на Леополд, во Австрија започнал да се применува архитектонскиот стил готика. Капелата "Capella Speciosa" се смета за првиот објект кој бил направен во готски стил во реонот на реката Дунав во Клостернојбург. Реконструкција на капелата може да се види и денес во градините на дворецот во Лаксенбург.