Top 10 similar words or synonyms for reptilia

chondrichthyes    0.919099

sarcopterygii    0.905494

acanthodii    0.905053

agavaceae    0.904337

actinopterygii    0.901852

osteichthyes    0.900993

наткласа    0.900768

cistaceae    0.899214

fagales    0.898969

fabales    0.895072

Top 30 analogous words or synonyms for reptilia

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Таксон Застапниците на филогенетската номенклатура се служат со кладистички методи и бараат таксоните да бидат монофилетски, т.е. да се состојат од сите потомци на еден предок. Тука основната единица не се нарекува таксон, туку „клад“, што претставува посебен вид на таксономска единица. Меѓутоа, дури и кај традиционалната номенклатура, ретко кој воведува нови таксони доколку се знае дека истите се парафилетски. Познат пример за општоприфатен таксон кој сепак не претставува клад се влекачите ("Reptilia").
Јосиф Николај Лауренти Лауренти е роден во Виена. Се смета за автор на класата влекачи ("Reptilia") со делото ' (1768) во кое расправа за улогата на отровот кај влекачите и водоземците. Ова е мошне значаен труд во историјата на херпетологијата, каде се определени триесетина рода на влекачи (за разлика, да речеме, од X издание на Линеевото дело „Систем на природата“ (1758), каде се даваат само десет. Во 1768 г. Лауренти објавил и дело на италијански, насловено како ' („Змеј“), каде го опишува слепиот дождовник наречен човечка рипка ("Proteus anguinus") која ја зел од пештера како Постојнската Јама во Словенија, или можеби некаде во западна Хрватска). Ова е меѓу првите научни описи на пештерско животно во западниот свет.
Влекачи Влекачи, влечуги, рептили (лат. "Reptilia"), — група на ‘рбетни животни во која спаѓаат змиите, гуштерите, желките, крокодилите, туатарата, како и бројни изумрени фосилни видови. Меѓу рецентните форми постојат околу 2,500 видови на змии, 3,000 видови на гуштери, близу 250 видови на желки и тортоизи и 21 вид на крокодили. Тие се распространети низ умерените и тропски региони на светот; сите се ладнокрвни (зависни од околината во однос на топлината на телото), а само неколку влекачи можат да живеат во ладните региони. Науката чиј предмет на проучување е оваа група на животни се нарекува херпетологија.