Top 10 similar words or synonyms for plasma

iiin    0.937168

tunneling    0.929491

alsos    0.928775

galileo    0.928140

providing    0.927897

iucnredlist    0.925748

proportional    0.925689

dunlin    0.923477

accessible    0.922824

kathmandu    0.921496

Top 30 analogous words or synonyms for plasma

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Ханес Алфвен The Hannes Alfvén Prize, awarded annually by the European Physical Society for outstanding contributions in plasma physics, is named after him. The asteroid 1778 Alfvén is named in his honour.
Синдром на стекнат имунолошки дефицит Во терапијата на сидата постојат одредени стандарди. Во основа се зема болничкото лекување, дневни третмани во болница и амбулантско пратење на состојбата на пациентот. Болничкото лечење се преферира кај пациенти кои се болни од некоја потешка опортунистичка инфекција или тумор, односно кога е неопходно да се примени интервентска терапија или пак се потребни копмлицирани дијагностички процедури (пр.биопсија). Амбулантното пратење на состојба најчесто се употребува кога пациентот е на високоактивна антиретровирална терапија (анг. highly active antiretroviral therapy - HAART), како и кај инфецирани пациенти кај кои сеуште не ги исполнуваат условите за започнување на оваа терапија. И кај двете категории на пациенти потребно е внимателно набљудување на вирусните и имунолошките показатели за успешноста во третманот, односно напредувањето на болеста. Ова подразбира одредување на бројот на периферните CD4+ келтки три пати годишно, исто толку пати потребно е да се направи и PVL тест (анг. plasma viral load), при стандардните биохемиски и хематолошки анализи. Кај некои пациенти се употребува методот SIT (анг. structurated intermitent therapy) при кој се одредува бројот на CD4 Т-клетките на секои 2 месеци.