Top 10 similar words or synonyms for osteichthyes

acanthodii    0.953483

chondrichthyes    0.953073

наткласа    0.938945

sarcopterygii    0.924734

actinopterygii    0.916668

tetrapoda    0.911962

amphibia    0.906774

инфракласа    0.906536

tetrapodomorpha    0.904853

надфамилија    0.902404

Top 30 analogous words or synonyms for osteichthyes

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Дводишалки Класа Osteichthyes
Целоусни Целоусните (науч. "Teleostomi") се клад на вилични ‘рбетници каде спаѓаат четириношците ("Tetrapoda"), коскените риби ("Osteichthyes") и наполно изумрените бодликави ајкули ("Acanthodii"). Најкарактеристично за оваа група е присуството на жабрени капаци (оперкулуми) и еден пар на дишни отвори - елементи неприсутни или видоизменети кај подоцнежните претставници. Во целоусните влегуваат сите вилични ‘рбетници освен ‘рскавичните и оклопните риби.
Риби Рибите (лат. "Pisces") се водни ‘рбетни животни со перки и внатрешни жабри. Постојат три живи класи на риби: примитивните безвилични риби, или Agnatha; ‘рскавичните (ајкуловидни) риби, или Chondrichthyes; и коскените риби или Osteichthyes. Овие групи, иако имаат различни анатомски карактеристики, поседуваат низа заеднички особини поврзани со нивното заедничко еволутивно потекло или со нивниот подводен начин на живот. Рибите биле најраните 'рбетници и веројатно еволуирале од група на водни нижи хордати; копнените 'рбетници еволуирале од рибите.
Коскени риби Во коскени риби (односно класата Osteichthyes) спаѓаат најголемиот дел од рибите, со околу 24,000 видови кои ја населуваат речиси секоја водна површина на Земјата. Поделени се во две групи: резноперкови ("Sarcopterygii") и зракоперкови ("Actinopterygii") риби. Резноперкови риби се дводишалките, мала група на примитивни риби кои дишат воздух, како и целакантините, за кои до неодамна се сметаше дека се изумрени, но пронајден е еден жив претставник: латимеријата.
Резноперки Општо е прифатено дека резноперките припаѓаат на групата коскени риби, кои се карактеризираат со коскен скелет (наместо ‘рскавичен). Меѓутоа, како резултат на големите разлики кои постојат во градбата на перките, органите за дишење и циркулаторните структури кај резноперките и коскените риби, некои систематичари ја сметаат групата резноперки ("Sarcopterygii") за сестринска наткласа на наткласата коскени риби ("Osteichthyes"), наместо за класа во неа. Најстарите резноперки се пронајдени во најгорниот Силур. Првите резноперки биле многу слични на бодликавите ајкули ("Acanthodii"). Најблиските сродници на резноперките се зракоперките. Резноперките веројатно еволуирале во океаните, но подоцна ги населиле и слатките води за да ги избегнат предаторските оклопни риби ("Placodermi") кои биле доминантни во раниот-среден Девон.