Top 10 similar words or synonyms for optimum

omne    0.932611

datum    0.921883

farmers    0.905415

iljin    0.903614

sova    0.903416

evelyn    0.901901

леуцин    0.900469

holger    0.899204

mcd    0.898511

zukunft    0.897113

Top 30 analogous words or synonyms for optimum

Article Example
Omne Datum Optimum Иако "Omne Datum Optimum" била невообичаена була, по неа биле донесени булите "Milites Templi" од страна на папата Целестин II во 1144 и "Militia Dei" од страна на папата Евгение III во 1145, кои заедно на темпларите им дале посебен опсег на права и привилегии. Помеѓу другото, редот имал дозвола да гради сопствени цркви, да ги погребува мртвите во дворовите на тие цркви и да собира даноци од своите имоти, еднаш годишо. Единствените гробишта на темпларите укажуваат на голема контроверзност.
Omne Datum Optimum Omne Datum Optimum (во превод од латински „Секој совршен предмет“, цитат од Јаковото послание) е името на папската була издадена од страна на папата Инокентие II на 29 март 1139 во Латеран. Со булата се признавал редот на сиромашните христијански витези од Соломоновиот храм (темплари), а во неа бил одреден темпларскиот правилник, и била утврдена нивната заштита од страна на папата. Во "Omne Datum Optimum" се ветувало и задржување на пљачките на редот од покорувањето на Муслиманите, а редот бил ослободени од плаќане на десетокот и плаќање данок.
Militia Dei Оваа була, заедно со "Omne Datum Optimum" (1139) и "Milites Templi" се основа за идното богатство и идниот успех на редот на темпларите.
Milites Templi Ова е една од најважните папски були поврзани со храмот, и заедно со "Omne Datum Optimum" (1139) и "Militia Dei" (1145) основа за идното богатство и идниот успех на редот н темпларите.
Современи теории на парите и каматните стапки М. Friedman: A Programme for Monetary Stability, New York, Fortham University Press, 1960, стр.87; Supply of Money and Canges in Prices and Output од книгата Optimum Quantity of Money, Chicago, стр 171-187.
Папа Инокентиј II Папа Инокентиј II (лат. Innocentius PP. II)(? - 24 септември 1143) бил римски папа од 14 февруари 1130 до 24 септември 1143. Познат е по тоа што на Вториот латерански собир во 1139 ја издал булата Omne Datum Optimum, со која бил признаен редот на темпларите и бил утврден нивниот правилник.
HBO HBO обезбедува 1080i висока дефиниција на гасови на сите седум од неговите мултиплекс канали. HBO HD е достапен на Cox Communications, DirecTV, Time Warner Cable, Dish Network, Comcast, AT&T U-verse, Optimum, Verizon FiOS и неколку други големи кабелски провајдери, иако неколку провајдери ги нудат сите седум мултиплекс радиофреквенциски канали во HD.
Адана Постојат четири модерни трговски центри во градот. Галерија била првата која била изградена во почетокот на 1990-тите години, но не останала популарна поради административни прашања. M1 и Carrefour се трговски центри кои биле изградени за време на доцните 1990-ти во западниот крај на градот. Неодамна бил отворен и трговскиот центар Optimum Outlet како првиот трговски центар, источно од реката и исто така најблиску до центарот на градот.
Робер де Краон Тој бил роден во последните години од XI век како најмлад од трите сина на Рено де Краон. Тој живеел во провинцијата Аквитанија, но бил ангажиран за ќерката на грофот од Ангумоа, но наскоро се откажал и заминал во Палестина откако дознал за формирањето на витешкиот ред од страна на Иг де Пајен. За кратко време тој се истакнал со својата воена вештина и својот стил, па по смртта на Иг де Пајен бил избран за Голем мајстор на темпларите. Тој се покажал како одличен организатор и правник и успеал да го прошири влијанието и моќта на редот во повеќе крстоносните држави. На 29 март 1139, папата Инокентиј II ја издал булата "Omne Datum Optimum" („Секој совршен подарок“) со којашто редот на темпларите добил независност од секаква црковна јурисдикција. Темпларите први започнале да го носат црвениот крст на бела позадина што станал препознатлив грб за сите Крстоносци.