Top 10 similar words or synonyms for oleaceae

cephalotaceae    0.942376

oxalidales    0.939707

oxalidaceae    0.936860

polemoniaceae    0.935516

myrtales    0.935406

bixaceae    0.935124

turneraceae    0.934365

desmodium    0.933838

sabiaceae    0.932245

caricaceae    0.931783

Top 30 analogous words or synonyms for oleaceae

Article Example
Грипа Грипа () е ред што се состои од два вида на цветни растенија од фамилијата Маслинки ("Oleaceae") автохтони на Средоземјето, Канарските Острови и Мадеира.
Маслинки Маслинките (науч. "Oleaceae") се фамилија на растенија со 24 рецентни родови и околу 600 видови на мезофитни грмушки, дрвја и ретко трнови.
Јоргован Јоргован (Syringa Mill.) е род од околу 20 видови цветови кои припаѓаат на фамилијата маслинки (Oleaceae). Јоргованот е распространет во југоисточна Европа и Мала Азија. Цвета од април до мај.
Маслинка Маслината или маслинка (науч. "Olea europea") е мало дрво од фамилијата Маслинки ("Oleaceae"). Потекнува од источните делови на Средоземјето, како и од северен Иран (брегот на Касписко Море). Од нејзините плодови се прави маслиново масло.
Јасен Јасенот (науч. "Fraxinus") — род на цветни растенија од фамилијата Маслинки ("Oleaceae"). Опфаќа 45-65 вида на средни до големи дрва кои се претежно листопадни, со неколку суптропски зимзелени видови. Листовите се спротивно поставени и непарно перести, но и прости кај неколку вида. Семето се содржи во плодови кои се крилести оревчиња.