Top 10 similar words or synonyms for myth

centuries    0.943256

identity    0.941915

symbols    0.935301

descriptions    0.932579

fourth    0.930569

seventh    0.930547

presents    0.929144

producers    0.926804

significance    0.926082

origins    0.926060

Top 30 analogous words or synonyms for myth

Article Example
Искуства блиски со смртта Најраните белешки за искуствата на прагот на смртта датираат од времето на Митот за Ер (Myth of Er), објавен во делото “Држава” (10.614-10.621) на Платон. Во митот станува збор за кажувањето на еден народен војник за неговото искуство на прагот на смртта, за задгробниот живот и реинкарнацијата.
Архимед Во октомври 2005 група на студенти од Институтот за технологија од Масачусетс изведе експеримент со 127 квадратни плочки од 30 см, зацврстени на макета од дрвен брод на опсег од околу 30 м. Пламен изби на дел од бродот, откако небото беше без облаци и бродот остана неподвижен околу 10 минути. Беше заклучено дека оваа направа е употреблива под овие околности. Истата екипа го повтори експериментот за телевизиското шоу “"Myth Busters" “ користејќи дрвен рибарски брод во Сан Франциско како мета. Повторно се појави горење со мало количество на пламен. За да се запали, дрвото мора да ја достигне својата запалива точка, која е околу 300˚С (570˚F), а ова е потопло од максималната температура произведена од домашна печка. Кога “Myth Busters“ го пренесоја резултатот од експериментот во Сан Франциско во февруари 2006, тврдењето беше прогласено за неточно поради долгиот временски период и идеалните услови за негово реализирање.
Орфеј Орфејовото патување во Подземјето може да се спореди и со други верзии на една светска тема: јапонскиот мит за [[Изанаги]] и [[Изанами]], акадијско-сумерскиот мит за "Патувањето во Подземјето на Инана" и [[Маи|мајанскиот]] мит за [[Иш-чел]] и [[Ицамна]]. Индијското племе Не-Персе (Пробушени носови) од [[САД]] раскажуваат приказна за еден измамник, [[Којот]], чија приказна има многу сличности со приказната за Орфеј и Евридика. Ова е само една тема присутна во големата „Северно-американска Орфејска традиција“ во американско-индијанската усна традиција. The myth theme of not looking back, an essential precaution in [[Jason]]'s raising of [[chthonic]] [[Brimo]] [[Hecate|Hekate]] under [[Medea]]'s guidance, Приказната за Орфеј е слична со старогрчките бајки за заробувањето на Персефона од страна на Ад и сличните приказни за заробеникот [[Адонис]] во Подземјето. Сепак, развиената форма на Орфејовиот мит била испреплетена со Орфејовите култови на мистерија и подоцна во [[Рим]], со развојот на [[митраизам|митраизмот]] и култот на Сол Инвиктус (Непобедливото Сонце).
Тезеј Плутарховата "Vita" (реалистична биографија) на Тезеј користи различни описи за смртта на Минотаурот, бегството на Тезеј и љубовта на Ариадна кон Тезеј. „Поради тоа, може ли да успеам во прочистувањето на бајката, правејќи ја достатна на разумот и да се прифати слична на историјата. Но, каде што таа презира да се направи веродостојна и одбива да признае каков било елемент на веројатност, ќе се молам за љубезните читатели, како такви да ги примат со попустливост приказните од антиката.“(Plutarch, "Life of Theseus"). Plutarch's avowed purpose is to construct a life that parallels the "vita" of Romulus that embodies the founding myth of Rome. Плутарховите извори, од кои не сите текстови самостојно опстанале, ги вклучувале Ферекид (средина на V-тиот век п. н.е.), Демон (околу 400 г. п. н. е.), Филохор и Клидем (двајцата од IV-тиот век п. н. е.).
Дискавери ченел Претходни слогани на Discovery Channel беа "„Истражи го светот”" (""Explore Your World"") и "„Нема ништо повозбудливо од откривање”" (""There's no thrill like discovery."") Но, поради тоа што се насочија повеќе кон реални шоуа и емисии и се оттргнаа од строго образовна програма, го променија и мотото во "„Забавувај го мозокот”" (""Entertain Your Brain""). Новиот слоган за видоизменетиот Discovery Channel гласеше "„Ајде сите да откриеме...”" (""Let's All Discover..."") и завршеток на реченицата поврзан со некоја од емисиите. На пример рекламите за "Разоткривачи на митови" ("MythBusters") завршуваа со "„Ајде сите да откриеме зошто ниеден мит не е сигурен”" (""Let's All Discover, Why No Myth Is Safe""). Со промената на логото во 2008 г. дојде и до промена на слоганот: "„Светот едноставно е...генијален”" (""The World is Just...Awesome."") Една од најпопуларните реклами на каналот е "Го сакам светот" ("I Love the World") која ја направи агенцијата 72andSunny и содржи изменети стихови и рефренот од познатата кампувачка песна „Ги сакам планините” ("I Love The Mountains").