Top 10 similar words or synonyms for marsch

sheep    0.857919

anja    0.853960

osten    0.849922

zhi    0.847497

philology    0.845606

шанли    0.842350

areal    0.841984

judaica    0.841518

pellicieraceae    0.839804

dandelion    0.839664

Top 30 analogous words or synonyms for marsch

Article Example
Јохан Готфрид Пифке Роден е во Шверин на Варта во Велекнежевство Позен (денешна Сквјежина, Полска). Во 1850-тите служел како диригент во VIII Пешадиски полк во Берлин, каде воедно и компонирал воена музика. Меѓу неговите познати маршеви се вбројуваат „Пруска слава“ ("Preußens Gloria"), „Марш на дибелските ровови“ ("Düppeler Schanzen-Marsch") и „Кенигрецки марш“ ("Königgrätzer Marsch", искомпониран по битка кај Садова (Кениграц) во 1866, решавачкиот судир во Австро-пруската војна).
Скршеница Наспроти трауматските фрактури, кои настануваат со моментно дејство на сила, стојат таканаречените скриени "stress" или "marsch" фрактури. Овие фрактури се среќаваат на здрави, нормални коски на здрави, нормални луѓе кои вршат секојдневна активност, а притоа не се добива никаков податок за траума. Треба да се подвлече дека малку лекари знаат дека stress-фрактурите можат да се јават на различни коски и дека некои од нив се не само неудобни туку и опасни. "Marsch" Фрактурата на метатарзалните коски беше најпозната stress фрактура. Овие фрактури имаат различни имиња, како на пример псевдофрактура или фрактура од замор (fatigue) како најчести. Терминот замор (fatigue) може да доведе во заблуда зошто сугерира извесна патолошка состојба, бидејки коската, како секое живо ткиво, може да претрпи одредени молекуларни промени при замор, кои се среќаваат, на пример, кај металите. Наспроти големите истражувања малку се знае за реакцијата на живата коска на stress-от, па сепак овој термин е задржан во употреба како најсоодветен.