Top 10 similar words or synonyms for köln

stuttgart    0.965956

architektur    0.961342

münchen    0.955442

hrsg    0.953597

bonn    0.952732

verlag    0.952577

franz    0.949280

viktor    0.947844

graf    0.943071

breker    0.942679

Top 30 analogous words or synonyms for köln

Article Example
Келн/Бон (регион) Регионот Келн/Бон (германски: "Region Köln/Bonn"), познат и како метрополитенска област Келн/Бон ("Metropolregion Köln/Bonn") е метрополитенска област во Северна Рајна-Вестфалија, Германија, покривајќи ги градовите Келн, Бон и Леверкузен, како и окрузите Рајниш-Бергишер Крајс, Обербергишер Крајс, Рајна-Ерфт-Крајс и Рајна-Зиг-Крајс. Регионот покрива површина од 3.839 км² со 3,13 милиони жители (густина на население од 815/км²).
Рајна-Рур Метрополитенската област Рајна-Рур е дом на , со вкупно над 300.000 студенти. Најголемиот е најстариот универзитет е Келнскиот "(Universität zu Köln)", првично основан во 1388. Други универзитети се:
Келн Келн се наоѓа на двете страни на реката Рајна. Познатата градска Келнска катедрала ("Kölner Dom") е седиште на католичкиот Келнски архиепископ. Келнскиот универзитет ("Universität zu Köln") е еден од најстарите европски универзитети.
Аеродром Келн/Бон Аеродромот Келн/Бон ("Германски": Flughafen Köln/Bonn, исто така наречен Konrad-Adenauer-Flughafen или Flughafen Köln-Wahn) (IATA: CGN, ICAO: EDDK) е меѓународен аеродром лоциран во природниот резерват Ванер Хајде, 15 километри југоисточно од центарот на Келн и 16 километри североисточно од центарот на Бон. По големина е 6-ти најголем аеродром, како и еден од неколкуте аеродроми кои функционираат по 24 часа дневно. Во 2007 година бројот на патници се зголеми од 9.9 милиони во 2006 година на 10.7 милиони патници во 2007 година.
Келн "Häfen und Güterverkehr Köln" (Келнски пристаништа и железница) е еден од најголемите оператори на речни пристаништа во Германија. Пристаништа на Рајна се Келн-Дојц, Келн-Годорф и Келн Нил I и II. Келн-Диселдорфер нуди речни патувања по Рајна низ целото течение на Рајна.
Келн Келн има железнички услуги со возовите на Германски железници Интер сити и ИЦЕ кои застануваат на "Köln Hauptbahnhof" (Главната железничка станица во Келн), "Келнски саем/Дојц" и "Аеродром Келн Бон". ИЦЕ/ICE и ТГВ Талис брзите возови го поврзуваат Келн со Амстердам, Брисел (времетраење 1h47, 6 заминување/ден) и Париз (времетраење 3h14, 6 заминувања/ден). Има и чести ИЦЕ-возови до другите германски градови, вклучувајќи ги и Франкфурт на Мајна и Берлин.
Келн Келн е редовно погоден од поплави од реката Рајна и се смета за европски град најмногу склон кон поплави Градската агенција ("Stadtentwässerungsbetriebe Köln", „Келнски урбани операции за одводнување“) управува со големиот контролен систем против поплави, кој вклучува постојани и мобилни ѕидови против поплави, заштита од зголемувањето на водата во зградите близу речните брегови, системи за следење и прогнозирање, пумпни станици и програми за заштита на пловни земјишта и речни насипи. Системот бил редизајниран по поплавата во 1993 година, која резултираше со тешки оштетувања.