Top 10 similar words or synonyms for jahre

architektur    0.971205

geburtstag    0.969438

graf    0.969047

zwischen    0.964857

breker    0.964566

hrsg    0.962762

stuttgart    0.961202

wiesbaden    0.957543

aufl    0.955173

grammatik    0.954927

Top 30 analogous words or synonyms for jahre

Article Example
Мојата борба Од еден плакат се открива дека Хитлер прво сакал да ја наслови неговата книга „Четири и пол години (борба) против лагите, глупавоста и малодушноста“ ("Viereinhalb Jahre [des Kampfes] gegen Lüge, Dummheit und Feigheit"). Се верува дека издавачот Макс Аман го скратил долгиот наслов со краткото и ефектно „Мојата борба“ ("Mein Kampf"). Исто така, се верува и дека Хес го предложил краткиот наслов.
Германска граматика Деклинацијата на придавките е задолжителна дури и кај личните имиња. На пример името на Kunsthistorisches Museum во Виена се промени во "das Kunsthistorische Museum" бидејќи стои пред определен член. Придавските кратки имиња кои им биле давани на историските или легендарните личности, исто така мора да се поништат во согласност со граматичката улога во некоја фраза или реченица. Оттука се вели "Karl der Große ist im Jahre 800 Kaiser geworden" (Карло Велики стана императот во 800година), но "das Schwert Karls des Großen" (мечот на Карло Велики).