Top 10 similar words or synonyms for identity

evolution    0.946856

concerning    0.944548

phylogenetic    0.943704

relationships    0.942273

evidence    0.941980

myth    0.941915

practice    0.941386

mechanics    0.939320

weak    0.938851

centuries    0.937775

Top 30 analogous words or synonyms for identity

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Предикат alter table dbo.Podatoci add Id_podatoci int not null Identity(1,1),primary key(Id_podatoci)
Британци Brendan Bradshaw & Peter Roberts (eds.), British Consciousness and Identity: The Making of Britain, 1533-1707 (Cambridge, 1998).
Катерина Колозова • “The Grain of the Real within the Identity”, Identities Vol. 3, no. 1 (Skopje, 2004), pp. 6-27
Sinplus Нивен прв сингл насловен "Без идентитет" (Without identity) стигнал до топ-листите.Нивни други песни се "Get Control" , "Happy and Free" , "All of matter of image" , "Shoot" - која била една од националните химни на Светското првенство во хокеј во 2009.
Катерина Колозова • “Identities of Irony and Crisis: Of the New and Peculiar Processes of Re-Balkanization of the Balkan,” in Slapshak, Svetlana, Jelisaveta Blagojevic and Katerina Kolozova (eds.), Gender and Identity: Theories from Southeastern Europe. Belgrade: Regional Network for Gender/Women’s Studies in Southeastern Europe, 2006
Трилер (жанр) The Bourne Identity (1980), е еден од првите трилери кој е напишан во модерен стил кој што го знаеме и денес. Човек со повреда од пиштол го наоѓаат како без свест лебди во Средоземното море. Го носат во пристаништето и го излекуваат, но тој се буди со амнезија. Жестоко одлучен да ги открие тајните од своето минато, тој влекува во потрага која незапирливо го испраќа во мрежата на насилство и измама. Тој е вџашен од откритието дека војувањето, ракувањето со оружје и трговскиот занает се природни за него.
Џастин Тимберлејк Тимберлејк е главен продуцент на MTV реалните серии "The Phone", чија премиера e на 21 април 2009 година. Според списанието “People”, серијата "ги засегнува натпреварувачите дури до состојба да им запре срцето при авантурната акција која е достојна за еден летен бестселер. Во епизодите кои траат шест часа, мистериозен странец се јавува по телефон и поканува четворица странци кои би играле во опасната игра. Ако тие прифатат, се парираат во два тима и се осмелуваат да вршат физички и ментални предизвици кои потсетуваат на носталгичноста кај филмовите со Мет Дејмон ”The Bourne Identity” или ”Eagle Eye” со Shia LaBeouf.”
Семјуел Хантингтон Во монографија Кои сме ние? Предизвиците пред американската национален идентитет ("Who Are We? The Challenges to Amerika's National Identity, 2004") Хантингтон ги истражува проблемите на меѓународната имиграција. Тој посочува дека протокот на имигранти кои доаѓаат од земјите во развој, создава во западните општества енклави или острови од совршено различни култури. На таков начин ""судирот на цивилизациите"" добива и внатрешна димензија во рамките на одделните земји. За САД најголема опасност претставуваат имигрантите од Латинска Америка, кои не ги делат основните вредности на протестанско англо-саксонската култура, а за европските земји тоа би можеле да бидат оние од Блискиот Исток.
Простор Незафатени области се оние кои можат да имаат објекти и како резултат на тоа произлегуваат просторните врски со други места. За Лајбниц, тогаш, просторот бил идеализирана апстракција од врски помеѓу индивидуалните ентитети и нивните можни локации па од таму не може да бидат продолжени и мора да бидат дискретни. Просторот може да се замисли слично како и членовите на семејството. Иако луѓето во семејството се поврзани меѓу себе, врските не постојат независно од нив. Лајбниц сметал дека просторот не може да постои независно од објектите во светот бидејќи тоа значи разлика помеѓу два универзуми речиси исти со разлика во локацијата на материјалниот свет во секој од универзумите. Но, не би имало начин на кој би можеле овие универзуми да се разделат, според identity of indiscernibles не би постоела вистинска разлика меѓу нив. Според тоа дека ништо не постои без причина, секоја теорија за простор која подразбира постоење на овие два универзуми мора да е погрешна.
Сериски убиец Постојат напреднати теории за тоа зошто одредени луѓе извршуваат сериски убиства. Некое теоретичари веруваат дека причините се биолошки, претпоставувајќи дека сериските убијци се раѓаат, а не се создаваат, и дека нивното насилно однесување е резулат на абнормална мозочна активност. Холмс и Холмс веруваат дека „додека не се добие и прегледа веродостоен примерок и доказ, не може да се даде научна изјава во врска со точната улога на биологијата како одлучувачки фактор за создавање сериски убиец“. „Синдромот на нарушен идентитет“ (Fractured Identity Syndrome (FIS)) поставува претпоставка дека некоја случка или случки поврзани со социјализацијата за време на детството или адолесценцијата резултира со нарушување на личноста на серискиот убиец. Поимот „нарушување“ се дефинира како мала повреда на личноста, која често не е воочлива за надворешниот свет и само убиецот може да ја почувствува.