Top 10 similar words or synonyms for hpo

gly    0.946936

coo    0.940148

фумарат    0.939309

nak    0.938834

сукцинат    0.934141

тулиум    0.931643

cga    0.931363

бетаметазон    0.930514

cro    0.928244

tse    0.927849

Top 30 analogous words or synonyms for hpo

Article Example
Фотосинтеза ATP + HPO + hv ATP + HO
Фосфорна киселина Фосфорната киселина е минерална киселина со хемиска формула HPO.
Крв Фосфатниот пуферски систем во крвната плазма (примарни и секундарни фосфати - HPO / HPO) има многу послаб пуферски капацитет (мала концентрација) во споредба со бикарбонантниот, додека во еритроцитите тој претставува главен неоргански пуфер. Фосфатниот пуферски систем како регулатор на електрохемиската реакција дејствува на тој начин што ги врзува силните киселини и силните бази:
ДНК Нуклеотидите вдолж една полинуклеотидна низа, меѓусебно се поврзани со молекулите на HPO која претставува фосфодиестерска врска. За да се формира спирална структура, двете ДНК-нишки во ДНК-молекулата меѓусебе се антипаралелни. Меѓусебната ориентација на двете полинуклеотидни низи од ДНК-спиралата е антипаралелна: 3’-5’ со 5’-3’.
Бубрег Така, регулацијата на pH се постигнува со менување на активноста на клетките од А- и В-тип, што одредува дали бикарбонатот ќе се реапсорбира или секретира. Друг механизам корситен при pH регулацијата е внесот на H од HPO и NH во луменот за да се зароби вишокот на H во филтратот. Ова се случува за да се врзе H со некоја молекула, така што овие протони не би оделе назад во епителните клетки и крвта, што би ја намалило pH вредноста.