Top 10 similar words or synonyms for herpes

офлоксацин    0.878225

хроничното    0.875827

антациди    0.871514

базофилите    0.871469

дексаметазон    0.870806

омалаксаност    0.867545

ацетонид    0.867437

фибриноген    0.867101

инконтиненција    0.867077

екскретираат    0.866587

Top 30 analogous words or synonyms for herpes

Article Example
Ацикловир Ацикловирот е еден од најкористените антивирусни лекови во терапија на Herpes simplex и Herpes zoster.
Хепатитис Хепатитис претставува оштетување на црниот дроб, предизвикано од инфламаторни(воспалителни) клетки во ткивото на црниот дроб. Како причини за овој инфламаторен(воспалителен) процес најчесто се регистрираат вирусите и тоа најчести се хепатитис вирусите: А, Б, Ц, Д, Е; потоа Herpes simplex, Cytomegalovirus, Epstein-Barr, adenoviruses. Како втора по ред причина се регистрира злоупотребата на алкохолот и овој тип на хепатитис се нарекува алкохолен хепатитис. Други причини за хепатитис се некои лекови, автоимуни заболувања, метаболни заболувања итн.
Робин Вилијамс Првата жена на Робин Вилијамс е Валери Веларди ("Valerie Velardi") и со неа стапил во брак на 4 јуни 1978 година. Имаат едно дете, Зекари Пим (Зек) ("Zachary Pym") (роден на 11 април 1983 година). За време на првиот брак, имал афера со Мишел Тиш Картер ("Michelle Tish Carter"), келнерка која ја запознал во 1984. Го тужила во 1986, притоа тврдејќи дека тој не и кажал дека е инфициран со вирусот „херпес симплекс“ ("herpes simplex") пред да се впуштат во сексуална врска, така што и го пренел вирус. Случајот бил решен надвор од судот. Вилијамс и Веларди се равеле во 1988 година.