Top 10 similar words or synonyms for gly

glu    0.969522

nak    0.950450

hpo    0.946936

метронидазол    0.944270

изолеуцин    0.942743

roh    0.939054

cga    0.938620

пролин    0.938456

coo    0.937968

фумарат    0.936488

Top 30 analogous words or synonyms for gly

Article Example
Генетски код Кодонот се дефинира од иницијалниот нуклеотид со кој започнала транслацијата. На пример, ланецот GGGAAACCC, доколку се чита од првата позиција, ги содржи кодоните GGG, AAA и CCC; а ако се чита од втората позиција, тогаш ги содржи кодоните GGA и AAC; но доколку се чита почнувајќи од третата позиција - GAA и ACC. Според ова, секоја низа може да се чита во три читачки рамки, од кои секоја ќе даде различна аминокиселинска низа (во дадениот пример: Gly-Lys-Pro, Gly-Asn, или Glu-Thr, соодветно). Кај двојнонишковата ДНК постојат шест можни читачки рамки, три во насока напред на едната нишка и три обратно на спротивната нишка. Рамката со која една белковинска низа се транслира се дефинира од стартен кодон, и тоа најчесто првиот AUG кодон во иРНК-низата.
Глицин Глицинот (со ознаки Gly или G) е алфа аминокиселина со хемиска формула NHCHCOOH. Тоа е најмалата од 20 аминокиселини најдени како составни делови на белковините, кодирана со кодоните GGU, GGC, GGA и GGG. Глицинот е единствен меѓу белковинообразувачките аминокиселини по тоа што не е хирален. Повеќето белковини содржат само мали количини на глицин. Забележлив исклучок е колагенот, кој содржи околу 35% глицин. Во својата цврста, т.е. кристализиран облик, глицинот е супстанца со сладок вкус.