Top 10 similar words or synonyms for faber

semantics    0.917044

thames    0.913800

significance    0.913201

tradition    0.910754

politics    0.908745

kluwer    0.907927

systematics    0.907041

tragedy    0.905794

problems    0.905412

centuries    0.902550

Top 30 analogous words or synonyms for faber

Article Example
Каденција (хералдика) Robert Gayre of Gayre and Niggs, Heraldic Cadency, Faber and Faber Ltd. London,1961
Список на латински фрази (P–Z) 175. Unusquisque suae fortunae faber est – Секој е ковач на својата среќа
Сребренест галеб Leakey, Richard. 1979. Abridged and Introduced. "The Illustrated Origin of Species." Darwin,Charles. Faber and Faber.ISBN 0-571-11477-6.p.64
Моите 60 незаборавни партии На ова, издавачката куќа одговорила дека за правата ѝ платиле на издавачката куќа Faber and Faber и изјавила дека тие дури извршиле и поправки на многу нејасни дескриптивни нотации на потезите. И покрај тоа, излегува дека тие додале погрешна анализа во0 една партија, погрешно верувајќи дека Фишер направил превид на мат во четири потези. Шаховскиот историчар Едвард Винтер открил дека имало над 570 текстуални измени. Во CHESS magazine, тој запишал:
Т. С. Елиот По заминувањето од Мертон, Елиот работел како учител, најмногу во Хајгејт Скул ("Highgate School"), приватно училиште во Лондон, каде предавал француски и латински јазик. Помеѓу неговите ученици бил и младиот Џон Беџеман. Подоцна предавал во Кралското граматичко училиште, Хај Вајкомб ("Royal Grammar School, High Wycombe"), и во државното училиште во Бакингемшир. За да заработи повеќе, пишувал критики на книги, а навечер давал дополнителни часови. Во 1917 година се вработил во познатата лондонска банката Лојдс ("Loyds Bank"), каде што работел осум години. На пат до Париз во август 1920 година, се запознал со писателот Џејмс Џојс и со уметникот Виндам Луис ("Wyndham Lewis"). Подоцна, Елиот изјавил дека на почсетокот Џојс му изгледал арогантен (Џојс во тоа време се сомневал во поетските способности на Елиот), но набргу тие станале пријатели, при што Елиот го посетувал Џојс секогаш кога доаѓал во Париз. Во 1925 година, Елиот ја напуштил работата во Лојдс за да ѝ се придружи на издавачката куќа „Фабер и Гвајер“ ("Faber and Gwyer") подоцна преименувана во „Фабер и Фабер“ ("Faber and Faber"), каде што останал до крајот на својата кариера, станувајќи и нејзин директор. Виндам Луис и Елиот станале блиски пријатели, што резултирало со Луисовата добро позната слика на Елиот, изработена во 1938 година.