Top 10 similar words or synonyms for experimental

selling    0.949844

using    0.947647

reactor    0.946834

sequences    0.945628

tool    0.945465

electromagnetic    0.945435

texts    0.944898

nuclear    0.943396

articles    0.942412

uses    0.941400

Top 30 analogous words or synonyms for experimental

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Ото Хан [[File:Nuclear Fission Experimental Apparatus 1938 - Deutsches Museum - Munich.jpg|thumb|right|Подготовка за експериментот по Нулеарна фисија, реконструиран во [[Германскиот музеј]], Минхен.]]
Неутрино The Nobel prize in Physics 2015 was awarded to both Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald for their experimental discovery of neutrino oscillations, which demonstrates that neutrinos have mass.
Неутрино The possibility of "sterile" neutrinos—relatively light neutrinos which do not participate in the weak interaction but which could be created through flavor oscillation (see below)—is unaffected by these Z-boson-based measurements, and the existence of such particles is in fact hinted by experimental data from the LSND experiment. However, the currently running MiniBooNE experiment suggested, until recently, that sterile neutrinos are not required to explain the experimental data, although the latest research into this area is on-going and anomalies in the MiniBooNE data may allow for exotic neutrino types, including sterile neutrinos.
Електронско неутрино But I don't feel secure enough to publish anything about this idea, so I first turn confidently to you, dear radioactives, with a question as to the situation concerning experimental proof of such a neutron, if it has something like about 10 times the penetrating capacity of a "γ" ray.
Неутрино Experimental results show that (nearly) all produced and observed neutrinos have left-handed helicities (spins antiparallel to momenta), and all antineutrinos have right-handed helicities, within the margin of error. In the massless limit, it means that only one of two possible chiralities is observed for either particle. These are the only chiralities included in the Standard Model of particle interactions.
Обиди за релативистичката енергија и импулс Веќе во 1915 година, Арнолд Зомерфелд бил во можност да извади Fine structure of hydrogen-like spectra by using the relativistic expressions for momentum and energy (in the context of the Bohr–Sommerfeld theory). Subsequently, Karl Glitscher simply replaced the relativistic expression's by Abraham's, demonstrating that Abraham's theory is in conflict with experimental data and is therefore refuted, while relativity is in agreement with the data.
Јадрена сила Ква нуклеони системи како деутрон, како и проон-протон или неутрон-неутрон распрснување е идеално за изучување на "NN" силата. Ваквите системи се познати како "потенцијал" (како Yukawa potential) .Формата на потенцијалот е изведена феноменолошки (со мерење), иако за долгиот домет на заемодејство, теоријата за замена на месон помогнала во конструиање на потенцијалот. Параметрите за потенцијалот се направени според experimental data како поврзувачкта енергија не деутронот или"NN" elastic scattering cross sections (or, equivalently in this context, so-called "NN" phase shifts).
Вештачки сателит Во мај 1946 година, поектот Project RAND беше објавен на Идеен проект на Preliminary Design of an Experimental World-Circling Spaceship, кој изјави: "сателитно летало со соодветни инструменти може да се очекува да биде еден од најпотентните научни алатки на дваесеттиот век. [6] Во САД ја разгледува можноста за лансирање орбитни сателити од 1945 година во рамките на Бирото за аеронаутика на американската морнарица. на Американското Воено Воздухопловство е проект РАНД конечно го објави извештајот погоре, но не веруваат дека сателитот е потенцијално воено оружје; Наместо тоа, тие го сметаат за средство за науката, политиката, и пропагандата. Во 1954 година, секретарот за одбрана изјави: " I know of no American satellite program." [7]
Ернест Волтон Ернест Волтон се вратил во Ирска во 1934 за да стане член на колеџот „Тринити“ во Даблин во одделот за физичари и во 1946 бил назначен за професор со наслов "Erasmus Smith's Professor of Natural and Experimental Philosophy (Еразмус Смитов професор по природна и експериментална филозофија)". Предавањето на Волтон се сметало за неприкосновено со тоа што бил способен комплицираните прашања да ги претстави на едноставен и лесен начин. Неговите истражувачки интереси биле водени со многу ограничени средства, сепак успеал да го проучи, во доцните 1950-ти, фосфоресцентниот ефект во очила и депонирањето на тенки филмови на стакло.
Нуклеарна фузија Истражувања за контролирано фузирање, кои имаат за цел создавање на електрична струја по пат на фузирање, постојат веќе шеесет години. Истражувањата иако биле придружени со научни и технички проблеми, денес сеуште се во тек. Денес, реакциите на контролирано фузирање немаат резултирано во самоодржливо контролирано фузирање. Планови за реактор кој ќе создава десет пати повеќе енергија на фузирање отколку што е потребно за затоплување на плазма на потребните температури сеуште се во развиток. ИТЕР проектот ("анг: International Thermonuclear Experimental Reactor project") се очекува да заврши во 2019 година. Пуштањето во работа на реакторот е планирано за во 2020 година, но не се очекува веднаш со деутериум-тритиум фузирање се до 2027 година..