Top 10 similar words or synonyms for essential

among    0.936066

between    0.935014

annotated    0.933978

behaviour    0.933585

concerning    0.932816

until    0.931098

complete    0.928828

questions    0.927244

reflections    0.926404

plant    0.925368

Top 30 analogous words or synonyms for essential

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Карлос Сантана The Essential Santana (2002)
Ози Озборн 2003. - The Essential Ozzy Osbourne
Соработна програмска опрема Windows Live Mesh 2011 претставува алатка од Windows Live Essential пакетот, развиена од Microsoft Corporation која овозможува on-line соработка помеѓу различни уреди, кои коррисникот ги додава на порталот за уреди, а кои се во негова сопственост, односно може да се најави на нив.
Селин Дион На 22 август, 2008, Селин Дион претставила слободно шоу, ексклузивно франкофонско, надвор од Plains of Abraham, во Квебек, Канада, за 400та годишнина на Квебек. Прославата собрала 490.000 луѓе (вкупно со ТВ преносот). Концертот, наречен "Celine sur les Plaines", бил издаден на ДВД на 11 ноември, 2008 год во Квебек а бил издаден на 20 мај, 2009 год во Франција. Крајот на октомври излезгло светското издание на нејзиниот прв разбирлив англиски албум со најголемите хитови наречен "My Love: Essential Collection", достапен во два различни формати.
Лекари без граници Кампањата „Основни лекови на сите“ (англ. "Campaign for Access to Essential Medicines") е покрената кон крајот на 1999 година, а имала за цел да го олесни пристапот на основните лекови во земјите во развој. Спрема дефиницијата на Светската здравствена организација, основни лекови се медикаменти потребни за спроведување на здравствена нега на поголемиот дел на населението на едно место, кои треба секогаш да бидат достапни и во доволни количини, кои одговараат на дозите и по цените кои населението може да ги плати. Во текот на 1999 година организацијата укажувала и на недостатоците на хуманитарната помош на Косово и Метохија и Чеченија.
Томас Семјуел Кун Кун својот академски живот го започнал како физичар. Потоа се определува за историја на науката, за да покасно го заинтересира и филозофијата на науката. Напишал три книги, Коперникова револуција (англ. The Copernican Revolution), втората е Структура на научната револуција а во третата се истакнати неговите најважни истражувања (англ. The Essential Tension). Во првата книга објавена во 1957 година, Томас Кун го проучува развојот на хелиоцентричниот систем. Историчар на науката, по него има две неамбициозни задачи - да открие кој и кога открил некоја теорија или закон и да објасни како дошло до тешкотии или евентуални грешки. Напишаната историја на науката на тој начин, претставува лошо напишан туристики водич, вели Кун, затоа што претпоставува дека однапред се знае што е реално, а што не. Историчарот избира некоја од понудените алтернативи, што доведуваат до интелектуални стагнации. Тоа е предуслов за радикален почеток. Оваа тема е обработена во неговото најпознато дело, во кое ја истакнува идеата дека научниот развој е основан на парадигма.
Орфеј Орфејовото патување во Подземјето може да се спореди и со други верзии на една светска тема: јапонскиот мит за [[Изанаги]] и [[Изанами]], акадијско-сумерскиот мит за "Патувањето во Подземјето на Инана" и [[Маи|мајанскиот]] мит за [[Иш-чел]] и [[Ицамна]]. Индијското племе Не-Персе (Пробушени носови) од [[САД]] раскажуваат приказна за еден измамник, [[Којот]], чија приказна има многу сличности со приказната за Орфеј и Евридика. Ова е само една тема присутна во големата „Северно-американска Орфејска традиција“ во американско-индијанската усна традиција. The myth theme of not looking back, an essential precaution in [[Jason]]'s raising of [[chthonic]] [[Brimo]] [[Hecate|Hekate]] under [[Medea]]'s guidance, Приказната за Орфеј е слична со старогрчките бајки за заробувањето на Персефона од страна на Ад и сличните приказни за заробеникот [[Адонис]] во Подземјето. Сепак, развиената форма на Орфејовиот мит била испреплетена со Орфејовите култови на мистерија и подоцна во [[Рим]], со развојот на [[митраизам|митраизмот]] и култот на Сол Инвиктус (Непобедливото Сонце).
Lungs Lungs e името на првиот албум од инди-поп групата Florence and the Machine, издаден на 6 јули 2009 со помош на издавачката куќа Island Records. Албумот се искачил на второто место на Британската Табела за Албуми пет недели по неговото издавање, веднаш зад компилацијата "The Essential Michael Jackson" од Мајкл Џексон. На 10 јануари, 2010, албумот повторно се вратил на втората позиција продлабочувајќи го својот престој таму за шест непоследователни недели. Наредната недела албумот се искачил на првото место и останал таму две последователни недели. До денеска албумот има поминато шеесет и пет последователни недели мешу првите четириесет албуми, а исто така има поминато триесет и три недели меѓу првите топ десет. "Lungs" исто така се искачил на второто место на Ирската Табела за Албуми каде останал шест недели. Албумот бил главен фаворит за Меркур Награда од 2009, а исто така спечалил генерално позитивни критики од музичките критичари.
Блуз рок Додека рокот и блузот секогаш биле историски близу обележувани, блуз-рокот е силно препознатлив жанр кој не се популаризирал се до доцните 1960ти. Во 1963 година, американскиот гитарист Лони Мак разви еден стил на гитара кој беше идентичен со блуз-рокот. Истата година тој издаде неколку долги инструменталки на рок гитара кој беа цврсто засновани во блузот, меѓу кои најпознати се хит синглот „Memphis“ (#5) и „Wham!“ (#24).ref>P. Prown, H. P. Newquist, J. F. Eiche, "Legends of rock guitar: the essential reference of rock's greatest guitarists" (Hal Leonard Corporation, 1997), p. 25. Како и да е, блуз-рокот не се сметаше за различно движење од рокот, но неколку години подоцна со напредокот на Британските бендови како "Free", "Savoy Brown" и раните инкарнации од "Fleetwood Mac" чии членови ги „разделија“ своите вештини на голем број бендови, посебно оние на Џон Меиал и Алексис Корнер. Други американски свирачи и бендови кои се сметаат за блуз-рок пионери се Џони Винтер, Пол Батерфилд и бендот "Canned Heat".
The Knife Уште од почетокот на кариерата "The Knife" многу ретко се појавуваат во медиумите. Дуото го има прекршено своето правило никогаш да не настапува во живо. Првиот настап во живо го имаа во "ICA" во Лондон, пролетта 2005, а во 2006 заедно со издавањето на албумот "Silent Shout", кој доби одлични критики од рецензентите и слушателите, тие одлучија да продолжат со настапите во живо, но со прикажани слики од режисерот Андреас Нилсон наместо да се појават членовите на бендот. Во 2006 имаа настапи во живо во Лондон, Њујорк, Париз, Берлин, Амстердам и Стокхолм. Но мора да се напомене дека "The Knife" многу ретко ги покажуваат своите лица, а за време на концертите бендот на себе често има маски од најразличен вид. Нивниот албум "Silent Shout" беше објавен во Европа на 2 јули 2006 год. Од овој албум беа издадени сингловите: "Silent Shout", "Marble House", "We Share Our Mothers` Health" и "Like a Pen". Меѓу другото, "Silent Shout" беше именуван од страна на дневната интернет публикација "Pitchfork Media" како најдобар албум за 2006 година, а истоимената песна ја прогласи за втора најдобра песна за 2006 година. Британските музички веб страни "musicOMH" и "Gigwise" го прогласија албумот за седми најдобар албум од периодот 2000-09 година, а исто така овој албум се најде и на листата "Essential 50", креирана од музичкиот магазин "Clash". Дуото го издаде и музичкото "DVD" насловено како "Silent Shout: An Audio Visual Experience", кое е снимка од нивниот концерт во Гетеборг како дел од "Silent Shout" турнејата.