Top 10 similar words or synonyms for elisa

алдоза    0.885732

cin    0.871942

aml    0.869335

lcp    0.864606

tib    0.862605

gracie    0.862521

ulf    0.861896

интраепителна    0.861421

флуоцинолон    0.860885

discuss    0.860439

Top 30 analogous words or synonyms for elisa

Article Example
Синдром на стекнат имунолошки дефицит За потврда на резултатите добиени од претходните методи се користи Вестерн блот тест (анг."Western blot test") кој реагира на вирусните белковини. Прво, вирусот се разложува на составни делови, а потоа се врши нивно раздвојување со гел-електрофореза во основа на разликата во молекулската маса. Потоа, издвоените белковини се префрлуваат од гелот на неутроцелулозна трака и се спроведува ELISA тестот.
Хепатит Ц Дијагностичките тестови за хепатитис Ц вклучуваат: антитело на ХЦВ, матрица ELISA, вестерн блотирање и квантитативна РНК на ХЦВ. Верижната реакција на полимераза (ВРП, на анг. PCR) може да открие РНК на ХЦВ една до две недели по инфекцијата, додека на антителата им треба повеќе време за да се обликуваат и да се откријат.
Синдром на стекнат имунолошки дефицит Најчесто се користи т.н имуноензимски тест (анг.Enzyme Linked Immunosorbent Assay - ELISA). Овој тест се заснова на врзувањето на антителата од крвта на пациентот со антигените кои се врзани за подлогата. Во реакцијата може да се вклучат и антитела од животинско потекло кои се обложени со ензими, поради подобро воочување. Во зависност од видот на користените антигени, овие тестови можат да имаат различна осетливост, па по оваа основа се врши нивна класификација на генерациите. Добри резултати даваат тестовите од третата и од четвртата генерација.
Општа теорија за релативноста Набледувањата на двојните пулсари обезбедуваат силен индиректен доказ за постоењето на гравитациони бранови (Погледајте погоре Орбитално нарушување). Но, гравитационите бранови кои пристигнуваат до Земјата од длабочината на космосот се забележани непосредно. Ваквото забележување е основната цел на моменталното релативистички поврзано изтражување. Неколку површинско поставени гравитациските бранови регистрирачи кои се моментално во употреба, од кои најпознати се интерферометриските регистрирачи GEO 600, LIGO, TAMA 300 и VIRGO. Различните пулсарски временски мрежи користат [милисекунден пулсар|милисекундни пулсари]] за да се забележат гравитационите бранови во интервалот од 10 до 10 Херци, кои потекнуваат од двојните супермасивни црни дуппки. Европскиот вселенски регистрирач, eLISA /NGO, е сеуште во развој, која треба да биде лансирана во 2015 г.
Синдром на стекнат имунолошки дефицит Позитивните резултати значат дека организамот направил антитела на вирусот, па тие антитела се регистрираат во крвта на заразениот и се докажува дека е инфециран. Лажно позитивен резултат може да се појави доколку се направи грешка при тестирањето или при неспецифични или вкрстени реакции на ELISA тестот. Затоа позитивниот резултат би требало да се повтори со друг вид на тест. Негативниот тест значи дека во крвта не се детектирани антитела на ХИВ. Тоа значи дека лицето не е заразено или пак не дошло до создавање на доволна количина антитела која би била откриена при тестот ("прозорен период").