Top 10 similar words or synonyms for einer

hrsg    0.954347

zeit    0.946670

ein    0.945804

eine    0.945674

zu    0.943776

oder    0.943712

als    0.940807

dem    0.938815

jahre    0.938445

leben    0.938087

Top 30 analogous words or synonyms for einer

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Бањскиот гостин Бањскиот гостин (германски: "Kurgast - Aufzeichnungen von einer Badener Kur") е роман на Херман Хесе.
Германска граматика Посебен случај за 'eins' во германскиот јазиик: може да биде претставено како: "eins", "eine", "einer", "eines", "einem" или "einen" во зависност од реченицата.
501 Урхиксидур 501 Урхиксидур — релативно голем астероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 18 јануари 1903 година во Хајделберг, Германија. НАречен еспоред лик од сатиричното дело "Auch Einer" на Фридрих Теодор Вишер .
Пролегомени за секоја идна метафизика Пролегомени за секоја идна метафизика (полн наслов: Пролегомени за секоја идна метафизика која ќе може да настапи како наука; гер. "Prolegomena zu einer jeden künftigen Metaphysik, die als Wissenschaft wird auftreten können") — едно од пократките дела на германскиот филозоф Имануел Кант. Објавено е во 1783 г., две години по објавувањето на првото издание на „Критика на чистиот разум“.
Леонард Коен Коеновите „Master Song“, „Sisters of Mercy“, „So Long“, „Marianne“ и „Suzanne“ може да се слушнат во филмот на Рајнер Вернер Фасбиндер „Внимавај на светата блудница“ ("Warnung vor einer heiligen Nutte") од 1971 година, додека песните „Lover, Lover, Lover“ и „Why Don't You Try“ се појавуваат во неговиот филм од 1975 година „Страв од стравот“ ("Angst vor der Angst"). Музиката на Леонард Коен се појавува на многу места и во филмот на Вернер Херцог „Фатаморгана“.
Голдбергови варијации Гореприкажаната насловна страна е испишана на германски: "Clavier Ubung / bestehend / in einer ARIA / mit verschiedenen Veraenderungen / vors Clavicimbal / mit 2 Manualen. / Denen Liebhabern zur Gemüths- / Ergetzung verfertiget von / Johann Sebastian Bach / Königl. Pohl. u. Curfl. Saechs. Hoff- / Compositeur, Capellmeister, u. Directore / Chori Musici in Leipzig. / Nürnberg in Verlegung / Balthasar Schmids", which means: „Вежби за клавијатура, се состојат од АРИЈА со развноврсни варијавции за чембало со два мануела. Компонирано за познавачи, за освежување на нивниот дух, од Јохан Себастијан Бах, композитор на кралскиот двор на Полска и електронскиот двор на Саксонија, капелмајстор и директор на хорска музика во Лајпциг. Нирнберг, Балтазар Шмид, издавач.“
Јохан Готлиб Фихте Од Цирих Фихте се вратил во Лајпциг, а во 1791 година се стекнал со туторство во Варшава, во куќата на еден полски благородник. Меѓутоа ситуацијата се покажала непријатна. За кратко време тој бил отпуштен. Потоа добил шанса да се види со Кант во Конигсберг. По разочарувачкото интервју, тој самиот се затворил во изнајмената соба и ја фрлил сета своја енергија во составувањето на есејот, за да го сврти вниманието и интересот на Кант. Есеј беше завршен за пет недели, беше Versuch einer Kritik Aller Offenbarung (“Обид за критика на сите откритија1792”).
Петер Симон Палас Помеѓу 1793 и 1794 г. Палас покренал уште една експедиција, овој пат низ јужна Русија. Го посетил Крим и Црното Море, во придружба на ќерката и сопругата, цртач, послуга и воена придружба. Во февруари 1793 дошле до Саратов, а потоа низводно до Волгоград. Пролетта ја провеле во во истражување на подрачјето на исток, а во летото дошле до Каспиското Море и Кавкаските Планини. Во септември дошле на Крим, презимувајќи во Симферол. Пролетта 1794 г. продолжиле на југоисток, а во јули ја прошле долината на Днепар, враќајќи се во Петербург во септември. Целото ова патување го опишал во делото "P. S. Pallas Bemerkungen auf einer Reise in die Südlichen Statthalterschaften des Russischen Reichs" (1799–1801). Царицата му доделила голем имот кај Симферопол, каде живеел сè со смртта на неговата втора жена во 1810 г. Потоа добил дозвола да се врати во Берлин и таму починал следната година. Погребан е на гробиштата во берлинскиот реон Кројцберг.
Зилт Од почетокот на 1970-тите години, единствена ефективна мерка било фрлањето песок на брегот. Пловилата за копање биле користени за испумпување на мешавина на песок и вода на плажата каде биле израмнувани со булдожери. Така, олујните поплави можеле само да го отстранат вештачкиот песок, додека крајбрежната линија останувала недопрена и ерозоијата била намалена. Оваа постапка повлекува значајни трошоци. Моменталниот буџет од 10 милиони евра годишно се обезбедува од сојузната влада на Германија, покраинската влада на Шлезвиг-Холштајн и фондовите на Европската Унија. Од 1972 година се проценува дека се ставени 35,5 милиони кубни метри песок. Мерките досега чинеле повеќе од 134 милиони, но според научните пресметки тие се доволни за спречување на понатамошна загуба на земја најмалку следните три декади, па така користите за економската моќ на островот и за економски неразвиената област може да ги надминат трошоците. Во студијата „Климатско влијание за луѓето и брегот на пример на островот Зилт во Северното Море“ ("Klimafolgen für Mensch und Küste am Beispiel der Nordseeinsel Sylt") од 1995 година се вели: „Ако Зилт не ја имаше сликата на еден привлечен остров за одмор, не би ја имал заштита на брегот во денешниот облик“ ("Hätte Sylt nicht das Image einer attraktiven Ferieninsel, gäbe es den Küstenschutz in der bestehenden Form gewiss nicht").
Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг Шелинг е роден во градот Леонберг во Виртемберг (денешен Баден-Виртемберг). Тој посетувал монашко училиште во Бебенхаузен близу до Тубинген, каде што неговиот татко бил поп и професор по ориенталистика. Од 1783 до 1784, Шелинг посетувал католичко училиште во Нуртинген и го запознал Фридрих Холдерин, кој бил пет години негов тутор. На 16 годишна возраст, му била дадена дозвола да се замонаши во манастирот во Тубинген (семинар на евангелистичко – лутеранската црква во Виртемберг), и покрај тоа што немал 20 години. Во манастирот, тој делел соба со Хегел како и со Холдерин, и така тројцата станаа добри пријатели. Шелинг ги анализирал црковните отци и античките грчки философи. Неговите интереси постепено се пренасочија од лутеранска теологија кон философија. Во 1792 тој дипломирал на философскиот факултет, и во 1793 придонесол во меморабилите на Хајнрих Еберхард Готоб Паулин; во 1795 тој ги завршил тезите за неговата теолошки диплома, De Marcione Paullinarum epistolarum emendatore. Во меѓувреме, тој почнал да ги анализира Кант и Фихте, кои силно влијаеле на него. Во 1794, Шелинг ја објавил експозицијата на мислите на Фихте насловена entitled Über die Möglichkeit einer Form der Philosophie überhaup. Оваа работа била прифатена од Фихте и непосредно го носела угледот на Шелинг, репутацијата меѓу философите. Неговото повеќе разработено дело, Vom Ich als Prinzip der Philosophie, oder über das Unbedingte im menschlichen Wissen.