Top 10 similar words or synonyms for critical

linguistic    0.970002

papers    0.969280

cultural    0.968753

bibliography    0.960626

reading    0.958243

lectures    0.956446

comprehensive    0.956130

course    0.955637

works    0.955481

texts    0.955152

Top 30 analogous words or synonyms for critical

Article Example
Брус Ли 33. ^ Birchland, Bob (November 2007), ““The Truth of Boxing: A Critical Look at Bruce Lee's Hand Skills““, Black Belt Magazine: 93
HACCP HACCP (Анализа на опасности и критични контролни точки)/( Hazard Analysis and Critical Control Point), претставува систем со чија помош се врши идентификација, проценка и контрола на опасностите што се значајни за безбедноста на храната.
Социологија на образованието 17. ^ Gorder, K., (1980) “Understanding School Knowledge: a critical appraisal of Basil Bernstein and Pierre Bourdieu” in Robbins, D., (2000) Pierre Bourdieu Volume II, Sage Publications, London, pp.218-233
Avenged Sevenfold Логото на бендот е познато како "Deathbat". Креиран е од пријател на бендот, Micah Montague, виден во првото DVD All Excess. А исто така Cameron Rackam направи повеќе делови од логоата на албумите на бендот. Логото "Deathbat" се појави на повеќе видеа, како Bat Country, Almost Easy и Critical Acclaim.
Катерина Колозова • “Theories of Immanent Rebellion”, a chapter in John Mullarkey and Antony Paul Smith (eds.) "Laruelle and Non-Philosophy", Edinburgh University Press (August 28, 2012) http://www.amazon.com/Laruelle-Non-Philosophy-Critical-Connections-Mullarkey/dp/0748645357/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1394406172&sr=1-6&keywords=katerina+kolozova
Брокула Луѓето кои јадат брокули имаат значително пониско ниво на холестерол, кој е главна причина за развој на атеросклероза, а со тоа и за настанување на срцев и мозочен удар. Познато е дека консумацијата на брокули и слични видови зеленчук го намалува ризикот од срцев и од мозочен удар, пишува "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".
Avenged Sevenfold Албумот Avenged Sevenfold беше реализиран на 30 октомври 2007 година и со повеќе од 94,000 продадени промероци. Двете песни, Critical Acclaim и Almost Easy, заедно со нивното видео, беа првите промовирани песни од овој албум. Беше направен и анимиран спот за песната A little piece of Heaven. Нивниот четврти сингл заедно со спотот Afterlife беа реализирани во јануари 2008 година. И последниот сингл од албумот Avenged Sevenfold беше Dear God кој е во кантри рок стил.
Софтверски процеси Овој модел се појавува во 1970 година во една статија напишана од страна на Винстон Ројс (Winston W. Royce), меѓутоа таму не бил спомнат како Водопаден модел. Тој го презентирал моделот како премин од една фаза во друга и тоа личело како водопад. This, in fact, is how the term is generally used in writing about software development—to describe a critical view of a commonly used software practice.
Џон Мокли Др.Мокли остана поврзан со компјутерите целиот негов живот.Тој беше основач и претседател на Association for Computing Machinery (ACM) и исто така помогна во основањето на Society of Industrial и Applied Mathematics (SIAM).Додека Екерт-Мокли корпорацијата беше откупена од Ремингтон Ренд во 1950 година и Др.Мокли остана како директор на UNIVAC во одделот за апликациските истражувања. Кога ја напушти корпорацијата во 1959 година тој ја основа Мокли групацијата, консултирачка компанија кој подоцна го претстави Critical Path Method (CPM) за планска конструкција со компјутер.ВО 1967 тој го основа Dynatrend, консултирачка компјутерска организација. Во 1973 тој стана советник за Sperry Univac.
Спејсмен 3 Спејсмен 3 со нетрпение го чекале издавањето на "Playing With Fire" кој конечно било остварено на 27 фебруари 1989. Предната страна на албумот била испишана со слоганот "Purity, Love, Suicide, Accuracy, Revolution" (Невиност, Љубов, Самоубиство, Прецизност, Револуција). "Playing With Fire" е првиот албум кој се пробил и се искачил на инди листите за албум на годината. Неколку недели по издавањето бил на прво место на листите на "НМЕ" и "Мелоди Мејкер". Овој нивен албум 'бил досега најдобро прифатен од критичарите и со најголем комерцијален успех'( Стивен Ерлвајн,"Олмјузик"0. Реценизиите беа мошне позитивни и албумот заработи широк прием од критиката. Reviews were extremely positive and the album garnered wide critical acclaim: