Top 10 similar words or synonyms for crisis

concerning    0.955945

complete    0.951554

native    0.945260

oceanic    0.943702

behaviour    0.943093

papers    0.942550

asian    0.941728

indian    0.941433

newspaper    0.940537

atomic    0.940411

Top 30 analogous words or synonyms for crisis

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Пристапување на Исланд кон Европската Унија Види исто така: 2008–2009 Icelandic financial crisis
Катерина Колозова • “Identities of Irony and Crisis: Of the New and Peculiar Processes of Re-Balkanization of the Balkan,” in Slapshak, Svetlana, Jelisaveta Blagojevic and Katerina Kolozova (eds.), Gender and Identity: Theories from Southeastern Europe. Belgrade: Regional Network for Gender/Women’s Studies in Southeastern Europe, 2006
NAACP NAACP всушност е продолжение на организацијата "Движење Нијагара" ("Niagara Movement"), формирано во 1905 од В.Е.Б. Ди Боа, главно составена од Афроамериканци. Затоа В.Е.Б. Ди Боа се смета за најзаслужен за формирањето на NAACP, a исто така бил и уредник на организацискиот гласник "Криза" ("The Crisis").
Косовска војна И покрај тоа што имапе некои обвинувања за егзекуции и убиства на цивили, осудите од западно европските градови не биле толку високи колку што покасно биле. Српската полиција почнала да ги гони Јашари и неговите соборци во селото Доње Преказ. Масивни борби се воделе против Јашари кои резултирале со масакр на 60 Албанци, од кои 18 биле жени и 10 биле под 16 години. This March 5 event provoked massive condemnation from the western capitals. Madeleine Albright stated that "this crisis is not an internal affair of the FRY".
Oрганизација со високо ниво на доверливост Корените на теоријата за ХРО се темелат на низа теоретски поставки предложени од Карлен Х. Робертс (од Универзитетот на Калифорнија во Беркли), Херберт Симон, Џејмс Марч и Карл Веик (Универзитетот од Мичиген) кои наместо да ги гледаат организациите како рационални машини ги сметаат како арени во кои се одвиваат комплексни организациони процеси. Во 1971 година, користејќи ја оваа призма, Греам Алисон понудил анализа на Кубанската ракетна криза преку книгата „Суштината на одлуката: објаснување на Кубанската ракетна криза“ (Essence of Decision: Explaining the Cuban Missile Crisis).
Витни Хјустон Со Америка заплеткана во Војната во Персискиот Залив , Хјустон на 27 јануари 1991 година, на Супер Боул XXV на Тампа стадионот ја изведе "The Star Spangled Banner". Поради големата реакција на нејзината изведба, беше издадена како комерцијален сингл, а имаше и видео од нејзината изведба. Се искачи во топ 20 на US Hot 100, што ја направи првиот изведувач што национална химна ја претворила во поп хит со таа големина(верзијата на Хозе Фелицијано се искачи на место број 50 во ноември 1968 година). Хјустон го донираше нејзиниот дел од приходите во American Red Cross Gulf Crisis Fund(фондацијата на Црвениот Крст за кризите од Заливската Војна). Како резултат на тоа Хјустон стана дел од Одборот на Гувернери на Црвениот Крст.