Top 10 similar words or synonyms for chondrichthyes

osteichthyes    0.953073

acanthodii    0.951861

actinopterygii    0.935213

наткласа    0.934381

sarcopterygii    0.920265

reptilia    0.919100

нерангирано    0.913853

amphibia    0.896722

тврдокрилните    0.896665

fabales    0.895087

Top 30 analogous words or synonyms for chondrichthyes

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Вистински вилични ‘рбетници Вистинските вилични ‘рбетници (науч. "Eugnathostomata") се микроколено (клад) на хордови животни во рамките на групата вилични ‘рбетници. Тука спаѓаат ‘рскавичните риби ("Chondrichthyes") и целоусните ("Teleostomi").
Риби Рибите (лат. "Pisces") се водни ‘рбетни животни со перки и внатрешни жабри. Постојат три живи класи на риби: примитивните безвилични риби, или Agnatha; ‘рскавичните (ајкуловидни) риби, или Chondrichthyes; и коскените риби или Osteichthyes. Овие групи, иако имаат различни анатомски карактеристики, поседуваат низа заеднички особини поврзани со нивното заедничко еволутивно потекло или со нивниот подводен начин на живот. Рибите биле најраните 'рбетници и веројатно еволуирале од група на водни нижи хордати; копнените 'рбетници еволуирале од рибите.