Top 10 similar words or synonyms for cga

cgc    0.967665

cgg    0.967292

agg    0.966259

пролин    0.961189

cua    0.960942

треонин    0.957933

addressing    0.957676

automaton    0.957583

tla    0.957033

tlu    0.954138

Top 30 analogous words or synonyms for cga

Article Example
Аргинин Аргининот (со ознаки Arg или R) е една од дваесетте најчести природни аминокиселини. Нејзините кодони се CGU, CGC, CGA, CGG, AGA и AGG. Кај цицачите, аргининот се класифицира како полуесенцијална или условно есенцијална аминокиселина, во зависност од развојниот стадиум и здравствената состојба на единката. Младите единки не се во можност да ги подмират потребите за оваа аминокиселина, па затоа аргининот е есенцијален во исхраната на децата. Аргининот бил изолиран најпрво од екстракт од семе на лупинво 1886 од страна на швајцарскиот хемичар Ернст Шулце.