Top 10 similar words or synonyms for bulgarian

photo    0.926448

thessaloniki    0.925318

sofia    0.923286

ivan    0.921504

goce    0.907462

ukraine    0.907425

primary    0.906895

serbian    0.906078

boris    0.904835

stockholm    0.903125

Top 30 analogous words or synonyms for bulgarian

Article Example
Владимир Крамник The Russian and Bulgarian Chess Federations supported their respective players. Однесувањето на Крамник за време на мечот му донесе голема подршка во глобалната шаховска заедница.
Димитар Мишев Во 1916 г. ја издал книгата „Бугарија во минатото“, преведена на англиски (1919) под насловот "The Bulgarians in the past. Pages from the bulgarian cultural history".
Air Via Air VIA е бугарска авиокомпанија со седиште во Варна, Бугарија. Најчесто оперира на сезонски чартер летови. Главни бази на авиокомпанијата се аеродромите во Софија и Варна. Заедно со Bulgarian Air Charter тие се најголемите тур оператори од Бугарија.
Bulgaria Air Авиокомпанијата беше формирана во 2002 година како наследник на пропаднатата Balkan Bulgarian Airlines. По одлуката на министерот за транспорт и комуникации, Bulgaria Air беше официјално прогласена за национален авиопревозник во Ноември 2002, и операциите ги започна на 4 Декември 2002. Bulgaria Air беше приватизирана во 2006, а новиот сопственик беше Hemus Air и група на локални компании со седиште во Софија. Целата инвестиција чинеше околу 92 милиони евра во следните 5 години.
Христо Шалдев Се вратил во Санкт Петербург и го завршува образованието во духовната академија во летото 1905 година, по што заминува за Цариград. Уапсен е за 10 дена, а потоа се враќа во Гуменџе, а потоа за кратко време учителствувал во Едрене, каде што е член на Одринскиот окружен револуционерен комитет. Бугарската егзархија го назначува како учител по литература, поради неговиот труд од 300 страници ""Духовната состојба на Бугаринот за време на негово ропство под Турско"". Христо Шалдев се зазема за воведување на црковното пеење на старословенски и објавил голем број на написи во ""Музички весник"", а во 1916 година ги објавил ""Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs"", а како основа користел народни песни од Лозенградско. Со помош на наставникот Мале Малеев го издава весникот ""Борба"".