Top 10 similar words or synonyms for amphibia

tetrapoda    0.925727

acanthodii    0.919719

osteichthyes    0.906774

sarcopterygii    0.903072

chondrichthyes    0.896722

наткласа    0.895863

placodermi    0.886278

tetrapodomorpha    0.885167

chordata    0.881478

нерангирано    0.879419

Top 30 analogous words or synonyms for amphibia

Article Example
Водоземци Водоземците (науч. "Amphibia") се ектотермни (ладнокрвни) животни кои метаморфозираат од јувенилна водна форма до возрасна единка или до педоморфа која задржува некои од јувенилните карактеристики. Иако повеќето водоземци поседуваат четири екстремитети, кај безногите водоземци отсуствуваат. За разлика од другите сувоземни ‘рбетници (амниоти), повеќето водоземци ги положуваат јајцата во вода. Водоземците се слични по изглед со влечугите.