Top 10 similar words or synonyms for across

novel    0.948301

newspaper    0.943861

ink    0.938905

ninja    0.937875

among    0.937154

during    0.936933

sixth    0.936146

collector    0.935319

eight    0.933773

hidden    0.932156

Top 30 analogous words or synonyms for across

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Притисок Pressure is distributed to solid boundaries or across arbitrary sections of fluid "normal to" these boundaries or sections at every point. It is a fundamental parameter in thermodynamics, and it is conjugate to volume.
U2 Неодамна, Боно се појави и ја изведе песната на Битлси во филмот “Across the Universe”. Боно и Д Еџ исто така го напишаа текстот и музиката за Бродвејскиот мјузил Спајдермен: Turn of the dark. Дополнително, Д Еџ ја создал насловната песна за Сезоните 1 и 2 за анимираните телевизиски серии The Batman.
Хидраулика In Ancient Rome, many different hydraulic applications were developed, including public water supplies, innumerable aqueducts, power using watermills and hydraulic mining. They were among the first to make use of the siphon to carry water across valleys, and used hushing on a large scale to prospect for and then extract metal ores. They used lead widely in plumbing systems for domestic and public supply, such as feeding thermae.
Боливуд Во 2000-те години, Боливуд започна да влијае на мјузиклите ширум западниот свет, каде играат значајна улога во оживување на жанрот на американските музички филмов. Баз Лурман вели дека неговиот мјузикл Мулен Руж (2001), е директно инспириран од боливудските мјузикли. Филмот е претстава со индиска тема, заснована на древната санскрит дарама “Mṛcchakatika “ и танцување во боливудски стил со песна од филмот Кинеска капија. Критичкиот и финансискиот успех на Мулен Руж го обнови интересот за тогаш подзаборавениот западен музички жанр, а подоцнежните филмови како : “Chicago”,” The Producers”, “Rent”, “Dreamgirls”, “Hairspray”,” Sweeney Todd”,” Across the Universe”, “The Phantom of the Opera”, “Enchanted” и” Mamma Mia !” се режирани, создавајќи една ренесанса на овој жанр.
Американски англиски јазик Многу именски соединенија се составени од глагол плус предлог : add-on, stopover, lineup, shakedown, tryout, spin-off, rundown, shootout, holdup, hideout, comeback, cookout, kickback, makeover, takeover, rollback ("намалува"), rip-off, come-on, shoo-in, fix-up, tie-in, tie-up ("застој"), stand-in. Овие изрази се наречени phrasal verbs; некои предлошки и фразални глаголи се всушност од Американско потекло : spell out, figure out, hold up, brace up, size up, rope in, back up/off/down/out, step down, miss out on, kick around, cash in, rain out, check in и check out (во секоја смисла), fill in ("информира"), kick in ("придонесува"), square off, sock in, sock away, factor in/out, come down with, give up on, lay off (“од вработување”), run into и across, stop by, pass up, put up (“пари“), set up ("рамки"), trade in, pick up on, pick up after, lose out.
Сема Ќен Во , на возраст од околу дваесет години, Сема Ќен тргнал на обиколка низ Кина и станал еден од најшетаните луѓе на своето време. Патувањето го започнал од престолнината Чанган (денешен Сиан), then went south across the Јангцекјанг до Чангша (денешна покраина Хунан), where he visited реката Милуо site where древниот поет Ќу Јуен was traditionally said to have drowned himself. He then went to seek the burial place of the legendary Сја владетели Ју на планината Куајѓи и Шуен во венецот Ѓуји (денешна околија Нингјуен во Хунан). Потоа се упатил на север во Хуајјин (денешен Хуајан, Ѓангсу) за да го посети гробот на војсководецот Хан Сјин, па продолжил во Ќуфу, родното место Конфучиј, каде изучувал обреди и други традиционални предмети.
Акапулко Постои мал музеј кој се викал Каса де ла Маскара (куќата на маските) која е посветена на маски, повеќето од нив се од Мексико, но постојат примери од многу делови на светот. Колекцијата содржи околу илјада примероци и биле поделени на седум соби кои се наречени: Маски на светот (Masks of the World), [Мексико низ историјата]] (Mexico across History), Хуичоли и јагуар (The Huichols and the Jaguar), ]]Алебрије и танцувачи на Гереро]](Alebrijes and Dances of Guerrero), Ѓаволи и Смрт (Devils and Death), Идентитет и Фантазија (Identity and Fantasy), и Афро-индиски маски (Afro-Indian masks). Ботаничката градина на Акапулко е тропска градина која се наоѓа на земјата во сопственост на Универзитетот Лојола дел Пацифико (Universidad Loyola del Pacífico). Повеќето од растенијата овде потекнувааат од овој регион, а многу како тропското дрво „Peltogyne mexicana“ или виолетово бодликаво дрво, е во опасност на изумирање.