Top 10 similar words or synonyms for acanthodii

osteichthyes    0.953483

chondrichthyes    0.951861

наткласа    0.944218

sarcopterygii    0.928691

tetrapoda    0.923222

actinopterygii    0.921957

amphibia    0.919720

нерангирано    0.908018

reptilia    0.905053

tetrapodomorpha    0.901445

Top 30 analogous words or synonyms for acanthodii

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Целоусни Целоусните (науч. "Teleostomi") се клад на вилични ‘рбетници каде спаѓаат четириношците ("Tetrapoda"), коскените риби ("Osteichthyes") и наполно изумрените бодликави ајкули ("Acanthodii"). Најкарактеристично за оваа група е присуството на жабрени капаци (оперкулуми) и еден пар на дишни отвори - елементи неприсутни или видоизменети кај подоцнежните претставници. Во целоусните влегуваат сите вилични ‘рбетници освен ‘рскавичните и оклопните риби.
Акантоди Акантодите или понекогаш не сосема правилно нарекувани бодликави ајкули (Acanthodii) образуваат класа на изумрени риби кои имале особини како на `рскавични, така и на коскени риби. Во суштина, телото им било ајкуловидно, но нивниот епидермис бил препокриен со ситни ромбоидни плочички, слично како кај холостеите. Тие би можеле да бидат независна филогенетска гранка на риби кои еволуирале од помалку специјализираните форми блиски до денешните `рскавични риби.
Резноперки Општо е прифатено дека резноперките припаѓаат на групата коскени риби, кои се карактеризираат со коскен скелет (наместо ‘рскавичен). Меѓутоа, како резултат на големите разлики кои постојат во градбата на перките, органите за дишење и циркулаторните структури кај резноперките и коскените риби, некои систематичари ја сметаат групата резноперки ("Sarcopterygii") за сестринска наткласа на наткласата коскени риби ("Osteichthyes"), наместо за класа во неа. Најстарите резноперки се пронајдени во најгорниот Силур. Првите резноперки биле многу слични на бодликавите ајкули ("Acanthodii"). Најблиските сродници на резноперките се зракоперките. Резноперките веројатно еволуирале во океаните, но подоцна ги населиле и слатките води за да ги избегнат предаторските оклопни риби ("Placodermi") кои биле доминантни во раниот-среден Девон.